Self test

Τα self test είναι τα λεγόμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ είτε μέσω της μύτης ή με το σάλιο και έχουν πάρα πολύ απλές οδηγίες χρήσης έτσι ώστε να μπορεί να το κάνει ο καθένας μόνος του στο σπίτι του.

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στο self test τότε με ένα rappid test θα επιβεβαιώνεται ή όχι και θα ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν;

Τα παιδιά στα σχολεία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ένα self test μέχρι και 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Τα παιδιά που θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να φέρουν μία σχετική βεβαίωση μαζί τους.

Το εβδομαδιαίο self test θα πρέπει να το κάνουν εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, το λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις εστίασης, στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τα δικαστήρια.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι – και οι εκπαιδευτικοί – για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.