Η Σκάλα Αταλάντης είναι ένας υπέροχος παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Λοκρών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται 144 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Είναι, επίσης, επίνειο της ομώνυμης κωμόπολης της Φθιώτιδας, από την οποία απέχει 6 χιλιόμετρα.
Το μικρό αυτό χωριό των 300 κατοίκων διατηρεί ένα υπέροχο λιμανάκι ή καλύτερα “λιμάνι του Ταλαντίου”, το οποίο μνημονεύεται στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (1204-1458) ως ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια του Δουκάτου των Αθηνών. Το λιμάνι της Σκάλας αποτέλεσε κομβικό σημείο για τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής της Αταλάντης, αλλά και της Λιβαδειάς και της Άμφισσας.
Φτάνουμε στο 1833 και στην Σκάλα εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι οικιστές “Μακεδόνες” κι ο οικισμός που δημιουργήθηκε ονομάστηκε “Κάτω Πέλλη”. Έπειτα από 3 χρόνια ο οικισμός εντάχθηκε στο Δήμο Αταλάντης, ενώ το 1839 χτίστηκε στη Σκάλα υδραγωγείο για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της.
Περνάνε τα χρόνια και το 1892 το χωριό φτάνει στους 202 κατοίκους, γεγονός που αποτέλεσε αφετηρία για τη λειτουργία “Γραμματοσχολείου”. Το 1894, όμως, ένα δυνατός σεισμός δημιούργησε μεγάλες ζημιές και κατέρρευσαν 25 σπίτια, ενώ ένα μεγάλο μέρος της προβλήτας βυθίστηκε και 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της.
Μετά το σεισμό και τις καταστροφικές του συνέπειες, χτίστηκε στη Σκάλα “Η εκκλησία της Αναλήψεως” . Η ημέρα της Αναλήψεως εορτάζεται κάθε χρόνο στη Σκάλα 39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα και θεωρείται πολύ σημαντική ημέρα για το χωριό. Την παραμονή γίνεται λιτανεία της εικόνας και πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στην περιοχή-ακόμη κι από την Αθήνα- για να τιμήσει με την παρουσία του την σπουδαία αυτή εορτή.
Το 1912 καταργήθηκε ο “Δήμος Νέας Πέλλης” και έγινε “Κοινότητα” και μέχρι το 1930 η Σκάλα διατηρούσε αξιόλογη κίνηση όσον αφορά στο εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο της Λοκρίδας μέσω του λιμανιού της.
Φτάνουμε στο σήμερα και το λιμάνι αποτελεί το στολίδι της Σκάλα-Αταλάντης, με πολλές βαρκούλες να το κοσμούν και να δίνουν την αίσθηση στον ταξιδιώτη ότι βρίσκεται σε ένα νησάκι του Αιγαίου.
Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός, λοιπόν, πέρα από τη σημαντική του ιστορία που διατηρεί στο πέρασμα των χρόνων, είναι κατάλληλος και για μπάνιο, καθώς διαθέτει μια μεγάλη αμμώδη ακτογραμμή. Κατά μήκος αυτής της ακτογραμμής κανείς μπορεί να επισκεφθεί τα διάφορα μαγαζάκια που βρίσκονται επάνω στην άμμο και να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του. Εάν πάλι, δεν είναι φαν αυτής της κατάστασης μπορεί να απολαύσει την απόλυτη χαλάρωση κάτω από τις γραφικές ομπρέλες, οι οποίες είναι δημόσιες.
Όσοι θέλουν να έχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία από τη διαμονή τους στη Σκάλα-Αταλαντης, αξίζει να επισκεφθούν και τα καταπληκτικά μαγαζιά της περιοχής που έχουν θέα τα καταγάλανα νερά του Ευβοϊκού κόλπου. Εκεί μπορεί κανείς να γευτεί γευστικότατους και κυρίως φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, καθώς τα καΐκια που κοσμούν το λιμάνι φροντίζουν για τη φρέσκια ψαριά κάθε ημέρα. Ειδάλλως, τα τοπικά μαγαζιά προσφέρουν και φαγητά της ώρας, με ντόπια φρέσκα προϊόντα.
Μία εξόρμηση στην πανέμορφη Σκάλα-Αταλάντης αξίζει να συμπεριληφθεί στη λίστα σας και η μόνη υπόσχεση είναι ότι θα ξετρελαθείτε με το όσα έχει να προσφέρει αυτό το μικρό παραθαλάσσιο χωριό.
@vangeliskafasis, Travel & Fashion enthusiast