Skyros Project Γιάννος Θεοδουλος

Skyros Project: Και επίσημα φέτος το 2021 το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών που ξεκίνησε πιλοτικά από το 2019 στο λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο, τώρα παίρνει σάρκα και οστά.

Επικεφαλής του Skyros Project είναι η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου) Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος του ΛΤ (Λιμενικό Ταμείο) Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος).

Το Skyros Project προάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πρακτική περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας.

Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχοντες εκπαιδεύουν στην ουσία και τους πολίτες και έτσι προωθούν την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά.

Κωνσταντίνα Σκαναβή

Έτσι το λιμάνι της Λιναριάς μετατρέπεται σε ένα εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προώθησης της υγείας, μέσα όμως από πραγματικές συνθήκες.

Η φοιτήτρια του μεταπτυχιακού «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» Δήμητρα Παντιώρα και ο υποψήφιος Διδάκτορας Γιάννος Θεοδούλου έρχονται να δώσουν καινούργια πνοή στην δημιουργία του, την ολοκλήρωση του και την γνωστοποίηση του.
Καλούν όλους μέσα από την σελίδα που έχουν δημιουργήσει στο facebook ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΥΡΟΥ να τους ακολουθήσουμε , να βρεθούν όλοι κοντά τους να δημιουργήσουν έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά.

 

Skyros Project

Ο σκοπός αυτού του Εργαστηρίου είναι να παράγει έργα που θα ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν νέα πρότυπα συμπεριφοράς στα άτομα, στις ομάδες και στην κοινωνία.

Skyros Project

Με αυτό τον τρόπο, αλλάζει η διαχείριση των υλικών μετά τη χρησιμοποίησή τους και έτσι τα υλικά που γίνονται σκουπίδια δεν απορρίπτονται αλλά αξιοποιούνται εκ νέου και έτσι αποτελούν πρώτη ύλη για τη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων.

Δήμητρα Παντιώρα

Τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης για την δημιουργία έργων τέχνης. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της βιωματικής μάθησης είναι δυνατή η καλλιέργεια «οικολογικού ήθους» εκ μέρους των πολιτών. Η ευαισθητοποίηση για την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι καινούργιο στον εικαστικό χώρο.

Ο υποψήφιος Διδάκτορας Γιάννος Θεοδούλου μιλώντας στο citynow.gr για το Skyros Project δήλωσε πως το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Project και δημιουργεί έργα ευαισθητοποίησης. Συγχρόνως όμως θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία νέων πρότυπων συμπεριφοράς, τα οποία συνοδοιπορούν με το περιβάλλον και έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ο Γιάννος  Θεοδούλου μας ανέφερε χαρακτηριστικά πως “η τέχνη αλλάζει την ζωή των ανθρώπων, οι θεραπευτικές ιδιότητες της, με το περιβάλλον κοντά στο περιβάλλον για το περιβάλλον”.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος