: Οι γιορτές πέρασαν και όλοι στο γιορτινό τραπέζι απόλαυσαν τις μοναδικές δημιουργίες για να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου με κάθε επισημότητα.
Από τα γιορτινά όμως τραπέζια και τις απολαύσεις, έρχονται οι επόμενες ημέρες και όλοι πάντα έχουμε τα ψυγεία μας γεμάτα από γεύσεις και τρόφιμα που δεν καταφέραμε να καταναλώσουμε στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων.
Όπως έλεγαν και παλιά οι μητέρες στα παιδιά τους «δεν κάνει παιδί μου να πετάμε το φαγητό» κι αυτό το σύνθημα είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά, αφού ο κόσμος πλέον έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά για τη σπατάλη τροφίμων που αντί να καταναλωθούν πετιούνται στα σκουπίδια.
Πρέπει να είναι καθημερινή πρακτική το να χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο φαγητό με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην καταλήγει στον κάλαθο των σκουπιδιών. Και ειδικά τις ημέρες των εορτών αυτή η πρακτική πρέπει να είναι πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά.
Το υπόλοιπο φαγητό της ημέρας, το χρησιμοποιούμε σε σάντουιτς, ή σε σαλάτες που επινοούμε και γίνονται κυρίως πιάτο κάποια στιγμή που είμαστε βιαστικοί. Με το φαγητό που δεν μας χρειάζεται, ταΐζουμε το κατοικίδιό μας, φτιάχνουμε κόμποστ για τον κήπο. Πολλές ιδέες ακόμη για να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να σεβόμαστε κάθε τι που μας προσφέρεται.
Πολλοί είναι και οι φορείς που διαδηλώνουν ενάντια στην υπερκατανάλωση τροφίμων και δείχνουν με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να μην σπαταλά τα τρόφιμα, αλλά αντίθετα να τα χρησιμοποιεί μέχρι τέλους. Οι διάσημοι chefs δείχνουν πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο φαγητό την επόμενη μέρα.
Τσέκαρε κι αυτά: