Σπονδυλική στήλη

Για πρώτη φορά στον κόσμο, ερευνητές στο Ισραήλ ανέπτυξαν μέσω βιοτεχνολογίας τρισδιάστατους ανθρώπινους ιστούς στην σπονδυλική στήλη, τους οποίους εμφύτευσαν σε πειραματόζωα με πρόσφατη ή χρόνια παράλυση.

Η μέθοδος πέτυχε να αποκαταστήσει σε ποσοστό 80% έως 100% την ικανότητα των ζώων (τρωκτικών) να περπατούν. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη το επόμενο βήμα: την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους μέσα σε περίπου τρία χρόνια, με στόχο την αναγέννηση της σπονδυλικής στήλης των παράλυτων ασθενών από δικά τους κύτταρα.

Τα εμφυτεύματα, από ανθρώπινα υλικά και κύτταρα, μιμούνται την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης στα έμβρυα και μπορεί μελλοντικά να επιτρέψουν σε παράλυτους να περπατούν ξανά χωρίς εξωτερικό στήριγμα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τα εμφυτεύματα τους σε ζώα που είχαν μείνει παράλυτα πρόσφατα και σε ζώα που είχαν μείνει παράλυτα για καιρό. Μετά την εμφύτευση, το 100% των ζώων της πρώτης κατηγορίας και το 80% της δεύτερης περπάτησαν ξανά.

Οι ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει την εταιρεία Matricelf για την εμπορική αξιοποίηση των εμφυτευμάτων τους σε παράλυτους. Στο μεταξύ έχουν αρχίσει επαφές με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για να παρουσιάσουν την τεχνολογία τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία της έγκρισης της, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τους παράλυτους ασθενείς.