Κένυα

Μια ιστορική στιγμή ζει η Κένυα, καθώς αποφασίστηκε στις 17 Μαρτίου 2021 από το Ανώτατο Δικαστήριο, να απαγορευτεί ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων..

Μια βάρβαρη πράξη, επιτέλους, καταδικάζεται και πλέον θεωρείται παράνομη – μα τι φτάσαμε να λέμε – και οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να ζήσουν με λιγότερο φόβο και να εναντιωθούν έχοντας τον νόμο στο πλευρό τους.

Το 2017, η γιατρός Tatu Kamau, κατέθεσε αίτηση ζητώντας να θεωρηθεί αντισυνταγματική η κλειτοριδεκτομή καθώς είναι μια μέθοδος η οποία δεν γίνεται με την ελεύθερη βούληση μια γυναίκας ή ενός κοριτσιού! Οι τρεις δικαστές οι οποίοι βρέθηκαν απέναντι σε αυτή την αίτηση την απέρριψαν καθώς θεώρησαν πως καμία γυναίκα δε θα έκανε κάτι τέτοιο με τη θέληση της (Φτου τους θα πω εγώ).

Το 2011 είχε κριθεί παράνομη η συγκεκριμένη μέθοδος και είχε οριστεί ποινή φυλάκισης αλλά και χρηματική αν κάποιος συνέχιζε αυτού του είδους την πρακτική αλλά σε πολλές κοινότητες δεν υπάκουσαν.

Πλέον όμως υπάρχει επικύρωση της απόφασης από το Ανώτατο δικαστήριο στην Κένυα και πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς τα δικαιώματα των γυναικών αρχίζουν να γίνονται αποδεκτά και σε χώρες όπου η πατριαρχία πρωτοστατεί και θέλει τη γυναίκα σύζυγο και με όσο λιγότερα γίνεται.