Στόμα

Στοματική υγιεινή: Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμέληση της στοματικής υγείας των Ελλήνων κρούει ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Περιοδοντολογίας Φοίβος Μαδιανός.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαδιανός, “η πανδημία, όπως και η προηγούμενη οικονομική κρίση, έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμέλησε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, εμείς στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οφείλουν να φροντίζουν το στόμα τους, καθώς η διατήρηση της υγείας του στόματος συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της γενικής υγείας, αλλά και στην ποιότητα ζωής”.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Στοματολογίας Νικόλαος Νικητάκης, τονίζει ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας και πολλές συστηματικές ασθένειες προκαλούν βλάβες στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός μέχρι τότε άγνωστου προβλήματος υγείας.

Επίσης, μία πληθώρα τοπικών νοσημάτων που κυμαίνονται από τις άφθες και τον επιχείλιο έρπητα μέχρι τον καρκίνο του στόματος προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα και συχνά παραμένουν αδιάγνωστα και αθεράπευτα, ορισμένες φορές απειλώντας ακόμη και τη ζωή των ασθενών.

Ο οδοντίατρος, όμως, κατά τον τακτικό έλεγχο μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα μιας νόσου και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση”.