Οι Streetworkers είναι παντα κοντά στον συνάνθρωπο

Streetworkers: Επτά ημέρες την εβδομάδα, πρωί και βράδυ, οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου στην Αθήνα (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) βρίσκονται δίπλα στους άστεγους της πόλης, προσφέροντας φαγητό, νερό, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, καθώς και ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση για κοινωνικά προγράμματα, παροχές και επιδόματα. Ο αριθμός των παρεμβάσεων, αποτυπώνει το μέγεθος του έργου:

Συνολικά 10.575 επιτόπιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο στους δρόμους της Αθήνας από τα κλιμάκια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

ad

Streetworkers

«Εξαιτίας της πανδημίας, οι άστεγοι βίωσαν πολύ πιο έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εμείς, όμως, ήμασταν και παραμένουμε καθημερινά δίπλα τους, έχοντας χτίσει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης.

Μας γνωρίζουν με τα μικρά μας ονόματα, απευθύνονται πρώτα σε εμάς για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν. Το γεγονός ότι μας περιμένουν καθημερινά, με ένα χαμόγελο και μια ζεστή κουβέντα, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και απομακρύνει όλη την κούραση και την ένταση της ημέρας», τονίζει ο Βασίλης

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν δεχθεί τη βοήθεια των ομάδων και έχουν ενταχθεί σε δομές, επισκέπτονται τα γραφεία των streetworkers για να εκφράσουν το δικό τους «ευχαριστώ» για την υποστήριξη που έλαβαν. Εξίσου σημαντική στήριξη λαμβάνουν και όσοι συνάνθρωποί μας επιλέγουν να συνεχίζουν να ζουν στα πεζοδρόμια της πόλης, έως ότου αποφασίσουν να απευθυνθούν στις κατάλληλες δομές.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει τρεις δομές φιλοξενίας που προσφέρουν καταφύγιο και προστασία σε εκείνους που εξαιτίας των πολύ δύσκολων συνθηκών στη ζωή τους οδηγήθηκαν στην κατάσταση της αστεγίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης έχει αιτηθεί την ένταξη 43 ανθρώπων στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με διαχειριστή φορέα την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (Ε.Α.Τ.Α.) και αρχή διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).

Streetworkers

Oι ομάδες Streetworkers του Κ.Υ.Α.Δ.Α, άλλωστε, δε σταματούν στην παροχή βοήθειας στον δρόμο. Στόχος τους είναι όταν οι άστεγοι πειστούν να εισαχθούν στις δομές, να μην παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον, αλλά να στηριχθούν ψυχολογικά και κοινωνικά, προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.