Τζιτζιφα
Πηγή: http://anebala.blogspot.com/

Super foods: Υπάρχουν πολλά φρούτα στα ελληνικά χώματα, που οι Έλληνες τα υποτιμούν ή δεν τα ξέρουν ή τα ξέρουν και τα θεωρούν ξοφλημένα.

Αυτά όμως τα ελληνικά φρούτα αποδεικνύονται πως είναι πιο πολύτιμα σε θρεπτική αξία από τα λεγόμενα super foods που έρχονται από τροπικές χώρες.

Μία μελέτη που συνέκρινε 65 είδη φρούτα με τα ελληνικά παραδοσιακά κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αντιοξειδωτική ικανότητα υπερτερεί στα ελληνικά. Και το πρώτο σε αντιοξειδωτική δράση είναι τα τζίτζιφα, που απορώ εάν τα ξέρει κανείς. Ακολουθούν τα βύσινα, τα ρόδια, οι λωτοί και το κεράσι. Όλα τα παραπάνω ανταγωνίζονται σε αντιοξειδωτική δράση τα λεγόμενα εξωτικά super foods όπως το γκουάβα, την παπάϊα και το αφρικανικό μήλο.

Για παράδειγμα το κεράσι και το βύσσινο είναι από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά φρούτα γιατί περιέχουν την ουσία μελατονίνη, η οποία έχει πολλαπλάσια οφέλη από τις βιταμίνες Α και C. Και αυτό γιατί η μελατονίνη δεν είναι καθόλου τοξική και έχει λιποδιαλυτή και υδατοδιαλυτή ικανότητα.

Τα φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό πως περιέχουν απαραίτητα ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες αλλά τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζονται ως μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.