Συγχώρεση

Η συγχώρεση μπορεί να είναι τρομερά δύσκολη αλλά είναι ένας τρόπος να μην ξύνουμε την πληγή που μας έχει προκαλέσει ένας άνθρωπος και να μην αναλωνόμαστε την πικρία, την οργή, τον πόνο.

Είναι όμως η συγχώρεση εύκολη υπόθεση; Όχι βέβαια γιατί στην ουσία πρέπει να δείξεις συμπόνοια σε έναν άνθρωπο που σε πλήγωσε βαθιά. Αυτό μοιάζει με μεγάλη αδικία, αλλά είναι μία κίνηση προκειμένου να αυτοσυντηρηθούμε.

Στην ουσία με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε την αγάπη προς τον εαυτό μας και σεβόμαστε και την αγάπη προς τον άνθρωπο που μας πλήγωσε και μας φέρθηκε άδικα.

Η διαδικασία αυτή είναι τρομερά δύσκολη αφού πώς μπορεί ένας άνθρωπος να συγχωρέσει αυτό που δεν μπορεί να συγχωρεθεί ενδεχομένως. Γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι πληγώνουν τους άλλους με τέτοια βιαιότητα που η συγχώρεση μπορεί να φαντάζει αδύνατη.

Η συγχώρεση είναι κυριολεκτικά μια πράξη απόλυτης αυτοπειθαρχίας αφού δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παραδοθεί στην χαιρεκακία. Είναι ουσιαστικά ένα δώρο στον ίδιο μας τον εαυτό με τη μορφή της αυτοπροστασίας.

Μόνο και μόνο αυτή η προσπάθεια μόνο μια μορφή βελτίωσης μπορεί να θεωρηθεί.

Σύμφωνα με τον Βούδα ένας άνθρωπος παραμένοντας θυμωμένος είναι σαν να πίνει ένα δηλητήριο και να περιμένει ο άλλος να πεθάνει.

Ένας από τους τρόπους που βοηθούν είναι να γράψει κάποιος που θέλει να συγχωρέσει κάποιον τι οφέλη θα έχει στη ζωή του από αυτή τη διαδικασία της συγχώρεσης. Σε αυτά που μπορείτε να γράψετε είναι εάν μέσα από αυτή τη διαδικασία θεωρείται πως αναπτύσσεστε πνευματικά ή εάν αυτό σας βοήθησε να βελτιώσετε τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και ποιοι νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν μπροστά σας.

Με αυτό τον τρόπο του γραψίματος καθημερινά θα διαπιστώσετε σύντομα πως η συγχώρεση δεν απέχει μακριά από την καρδιά σας.