Συμπτώματα κορονοϊού

Τα συμπτώματα κορονοϊού μπορεί να επιμείνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και πολλούς μήνες, όπως είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης, πόνοι στους μυς, κόπωση και δύσπνοια.

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων φαίνεται πως η αρχική λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει ακόμα και στους νέους αφού αποδείχθηκε πως τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και εννέα μήνες.

Η έρευνα έγινε από το Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Σύμφωνα με την έρευνα τα δύο τρίτα των ασθενών με κορονοϊό δεν είχαν συμπτώματα, ενώ το 16% ανέφερε πως είχε ένα ή δύο επίμονα συμπτώματα, ενώ το 14% είχαν έως τρία συμπτώματα μεγάλης διάρκειας.

Επίμονα συμπτώματα εμφάνισε το 27% των ασθενών από 18 έως 39 ετών, το 43% όσων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών και το 30% των ασθενών 40 έως 64.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα που διαρκούν έως εννέα μήνες

Τα συμπτώματα που διαρκούν είναι η κόπωση και η απώλεια γεύσης και όσφρησης σε ένα ποσοστό που φτάνει το 14%. Το 5% των ασθενών παρουσίασαν πονοκεφάλους, δύσπνοια και μυικούς πόνους από τρεις έως εννέα μήνες.

Άλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι κάποια συμπτώματα που είναι επίμονα μπορεί να ταλαιπωρούν και να δυσχεραίνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών και μάλιστα σε ένα ποσοστό της τάξεως του 30%.

Ωστόσο, σε αυτό που δεν έχουν δώσει απάντηση οι επιστήμονες είναι γιατί τόσοι εμφανίζουν συμπτώματα του κορονοϊού για μεγάλο διάστημα και αυτό που ίσως να είναι ένα ενδεχόμενο να σχετίζεται με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.