Συναίνεση

Συναίνεση: Όλοι θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους έτσι ώστε να έχουν υγιείς σχέσεις. Όταν το παιδί πηγαίνει ακόμα στο δημοτικό, κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει πολύ μακριά. Αλλά το να μάθετε στο παιδί σας πώς να έχει υγιείς φιλίες και να αντιμετωπίζει τους άλλους με σεβασμό από νωρίς, μπορεί να το βοηθήσει να διαχειρίζεται στην μετέπειτα ζωή του πιο περίπλοκες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών και ρομαντικών σχέσεων.

Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε μία κοινωνία όπου οι σχέσεις θα αντιμετωπίζονται με αγάπη και σεβασμό η ομάδα εθελοντών του Μη Κερδοσκοπικού Φορέα «Γίνε Άνθρωπος» δημιούργησε το παρακάτω βίντεο.

Το βίντεο που προβλήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του “Γίνε Άνθρωπος” με τίτλο “Αγαπώ δε σημαίνει ανήκω” στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 στην κατάμεστη αίθουσα του Νεστοριδείου Μελάθρου στη Ρόδο στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά και όλων των αδικοχαμένων θυμάτων βίας.

Το βίντεο πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία των εθελοντών του «Γίνε Άνθρωπος» ως μια κίνηση έναντι στη βία κατά των γυναικών και συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες των παρευρισκόμενων.

Τι ακριβώς είναι η συναίνεση;

Συναίνεση είναι η άδεια ή η συμφωνία για να συμβεί κάτι. Συναίνεση είναι όταν ρωτάς ένα άτομο αν είναι σύμφωνο να κάνετε κάτι, είτε αυτό πρόκειται για ένα απλό δείπνο στο σπίτι του είτε για μια περαιτέρω σεξουαλική επαφή. Η συναίνεση είναι απολύτως σημαντική, ειδικότερα στις μέρες μας, όταν πολλοί άνθρωποι διακόπτουν τις σχέσεις τους με τους συντρόφους τους λόγω έλλειψης συναίνεσης, που οδηγεί σε σύγκρουση των “θέλω” τους.

Γιατί είναι σημαντική η συναίνεση;

• Φανερώνει πόσο τον/την σέβεσαι: Η συναίνεση είναι σημαντική, ακόμη και για κάτι απλό, όπως να κρατήσεις το χέρι του συντρόφου σου. Ακόμη, φαίνεται πόσο σέβεσαι τα ιδανικά και τα ήθη του, και αν σου πει “όχι” σημαίνει “όχι”.
• Δημιουργεί ασφάλεια στη σχέση: Όταν εσύ και ο σύντροφος σου γνωρίζετε ότι η συναίνεση μέσα στη σχέση εκτιμάται, θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη σχέση σας να συνεχιστεί και να νιώθετε και οι δύο άνετα μέσα σε αυτή.
• Δημιουργεί ένα κλίμα, μέσα στο οποίο νιώθεις πως δεν κατακρίνεσαι: Η συναίνεση δείχνει ότι είναι εντάξει να λες όχι σε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείς 100%.

Μύθοι σχετικά με τη συναίνεση:

• Δεν είναι σημάδι αδυναμίας: Η συγκατάθεση δεν είναι ποτέ ένδειξη αδυναμίας. Εάν ζητήσεις συναίνεση, δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος για να προχωρήσεις. Σημαίνει ότι σέβεσαι τον άλλον και τη γνώμη του και θα προχωρήσεις μόνο αν συμφωνήσει.

• Ρόλοι φύλου σχετικά με τη συναίνεση: Συχνά θεωρείται ότι μόνο ο «άνδρας» στη σχέση ή το πιο κυρίαρχο άτομο είναι το μόνο που μπορεί να ζητήσει συγκατάθεση. Ο/η σύντροφός του χρειάζεται επίσης να ζητά άδεια σε κάθε βήμα της σχέσης.
• Μπορείτε να ζητήσετε συγκατάθεση μόνο εάν είστε σε σχέση: ΟΧΙ. Δεν είναι αλήθεια ότι η συναίνεση απαιτείται μόνο όταν είστε σε σχέση. Η συγκατάθεση μπορεί να ζητηθεί από τον φίλο, τους γονείς, τα αδέρφια, τους συγγενείς και οποιονδήποτε άλλον που πιστεύεις ότι χρειάζεται να σου δώσει την άδεια να κάνεις κάτι.

Την επιμέλεια παραγωγής του βίντεο επιμελήθηκε προσωπικά η Εγκληματολόγος- Ιδρύτρια του “Γίνε Άνθρωπος” κα Κέλλυ Ιωάννου, τη σκηνοθεσία ο κος Αντώνης Αγγελίδης, μουσικοσυνθέτης – βιντεογράφος και καλλιτεχνικός Bystander του “Γίνε Άνθρωπος” και την τεχνική υποστήριξη η Ψυχολόγος- HR Manager του “Γίνε Άνθρωπος” κα Ελένη Φουντωτού και η Κοινωνιολόγος – Project Manager του “Γίνε Άνθρωπος” κα Θάλεια Ταγάρα.

Το CSI Institute και ο Μη Κερδοσκοπικός Φορέας “Γίνε Άνθρωπος” δημιούργησαν το βίντεο με τίτλο “Αγαπώ δε σημαίνει ανήκω”, ως μια κίνηση έναντι στη βία κατά των γυναικών.

Τσέκαρε κι αυτό:

Μαρία Κώστα: Αυτό είναι το Instagram της

Βιολογικό χωριό: Εγκαίνια του flagship store