Για μια πραγματικά ασυνήθιστη και από τις πιο πικάντικες συνταγές για γίγαντες, δοκίμασε να τους συνδυάσεις με ασιατικές γεύσεις και υλικά! Οι γίγαντες είναι εξαιρετικοί στην απορρόφηση των αρωμάτων, οπότε αυτή η εκδοχή με σάλτσα σόγιας και τζίντζερ δίνει μια νέα, πρωτότυπη διάσταση σε αυτό το αγαπημένο ελληνικό πιάτο.
Γίγαντες με ασιατική σάλτσα σόγιας και τζίντζερ
Υλικά
250 γρ. γίγαντες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο, αν προτιμάς)
1 κ.σ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου για vegan εκδοχή)
Χυμό από 1 λάιμ
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Λίγα φύλλα τσίλι ή τσίλι σκόνη (προαιρετικά για περισσότερη ένταση)
Εκτέλεση
Μούλιασμα: Μουλιάστε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε νερό. Ξεπλύνετε και βράστε τους μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμασία της σάλτσας: Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το σησαμέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μυρίσουν.
Προσθήκη αρωμάτων: Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, το μέλι και το χυμό λάιμ, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Συνδυασμός: Προσθέστε τους βρασμένους γίγαντες στο τηγάνι, ανακατεύοντας προσεκτικά ώστε να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό για να μην στεγνώσουν.
Σερβίρισμα: Ρίξτε από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο και, αν θέλετε, λίγο τσίλι για επιπλέον πικάντικη γεύση.
Αυτός ο ασιατικός τρόπος μαγειρέματος δίνει στους γίγαντες μια έντονη, γλυκόξινη και αρωματική γεύση, που συνδυάζεται υπέροχα με το τζίντζερ και τη σόγια, ενώ το φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανός δίνει μια αναζωογονητική νότα.