Μία από τις πιο γευστικές συνταγές για γλυκά είναι το κέικ με λεμόνι που έχει μία άκρως αρωματική και αφράτη αίσθηση.
Υλικά:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 120 ml χυμός λεμονιού (περίπου από 2-3 λεμόνια)
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 100 ml γάλα
- 120 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Προαιρετικά: λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Οδηγίες:
- Προθέρμανση του φούρνου: Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C και λαδώστε μια φόρμα για κέικ ή τοποθετήστε αντικολλητικό χαρτί.
- Ανακατέψτε τα στερεά υλικά: Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και αφήστε τα στην άκρη.
- Φτιάξτε το μείγμα: Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το γάλα, και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.
- Συνδυάστε τα υλικά: Σιγά-σιγά προσθέστε τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή χυλό.
- Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
- Σερβίρισμα: Αφήστε το κέικ να κρυώσει, βγάλτε το από τη φόρμα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, αν θέλετε.
Αυτό το κέικ λεμόνι έχει έντονη, δροσερή γεύση λεμονιού και ιδανικά σερβίρεται με ένα ζεστό ρόφημα.
Τσέκαρε κι αυτά: