Αυτή η κλασική ιταλική συνταγή για μακαρόνια με σάλτσα πομοντόρο (ντομάτας) και βασιλικό αναδεικνύει την απλότητα και τα φρέσκα υλικά της ιταλικής κουζίνας και είναι μία από τις ιδανικές συνταγές για μακαρόνια.
Υλικά:
- 400 γρ. σπαγγέτι ή άλλα μακαρόνια της επιλογής σας
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος
- Αλάτι και πιπέρι
- Τυρί παρμεζάνα, τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ετοιμασία της Σάλτσας: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το σκόρδο. Σοτάρετε για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να αρωματίσει το λάδι, χωρίς όμως να πάρει χρώμα το σκόρδο.
- Προσθήκη Ντομάτας: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες ντομάτες, ζεματίστε και αφαιρέστε τη φλούδα τους, ψιλοκόψτε και προσθέστε τις στο τηγάνι. Αν χρησιμοποιείτε κονσέρβα, προσθέστε την απευθείας. Σιγοβράστε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Βράσιμο των Μακαρονιών: Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να είναι al dente. Στραγγίστε τα, κρατώντας λίγο από το νερό βρασίματος.
- Συνδυασμός Σάλτσας και Μακαρονιών: Προσθέστε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά, προσθέτοντας λίγο από το νερό βρασίματος αν χρειάζεται για να γίνει η σάλτσα πιο κρεμώδης.
- Τελικό Άγγιγμα: Προσθέστε τον βασιλικό και ανακατέψτε. Σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα αν επιθυμείτε.
Αυτό το πιάτο αποτυπώνει την ουσία της ιταλικής κουζίνας: απλά, υψηλής ποιότητας υλικά που αναδεικνύουν τη γεύση και την παράδοση.
Τσέκαρε κι αυτά: