Συνταγές για σουφλέ

Μία από τις καλύτερες συνταγές για σουφλέ είναι αυτή με την πατάτα, που είναι πλούσια σε γεύση, χάρη στο μείγμα τυριών και την κρεμώδη υφή της.


Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
  • 100 ml γάλα
  • 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 100 γρ. τριμμένο ρεγκάτο ή τσένταρ
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • Φρυγανιά τριμμένη (για το ταψί)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία πατάτας: Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Βράστε τις για 5-7 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. Στραγγίξτε τις και αφήστε τις στην άκρη.
  2. Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το σκόρδο. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα, ανακατεύοντας. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα αυγά χτυπημένα, τη μισή γραβιέρα, το ρεγκάτο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Στήσιμο: Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίστε με φρυγανιά. Απλώστε μία στρώση πατάτες, ρίξτε από πάνω λίγη σάλτσα και πασπαλίστε με γραβιέρα. Συνεχίστε με στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, καταλήγοντας με τη σάλτσα.
  4. Τελική επικάλυψη: Πασπαλίστε την παρμεζάνα και την υπόλοιπη γραβιέρα πάνω από το σουφλέ.
  5. Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.

Συμβουλή

Σερβίρετε το σουφλέ ζεστό, συνοδευόμενο από μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού ή μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

Τσέκαρε κι αυτά:

Μήλο: Τα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό σας

Το 2025 για τα 12 ζώδια