Μία από τις προκλήσεις στις σπιτικές συνταγές είναι οι συνταγές για σούσι και μάλιστα όταν μπορούμε κάτι τέτοιο να το φτιάξουμε στη δική μας κουζίνα.
Υλικά: Για το ρύζι:
- 2 φλιτζάνια ρύζι για σούσι (στρογγυλόκοκκο)
- 2,5 φλιτζάνια νερό
- 1/4 φλιτζανιού ξίδι από ρύζι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
Για το γέμισμα:
- Φιλέτο φρέσκου σολομού ή τόνου (για σούσι)
- Αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες
- Αγγούρι κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
- Καβούρι ή καβουρόψιχα (προαιρετικά)
Για το τύλιγμα:
- Φύλλα nori (φύκια για σούσι)
- Σογιέλαιο ή νερό για το τύλιγμα
Για το σερβίρισμα:
- Σόγια σος
- Wasabi
- Τουρσί τζίντζερ (gari)
Οδηγίες:
- Ετοιμάστε το ρύζι:
- Ξεπλύνετε καλά το ρύζι σε κρύο νερό, μέχρι το νερό να είναι διαυγές.
- Μαγειρέψτε το σε κατσαρόλα με το νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ξίδι από ρύζι, τη ζάχαρη και το αλάτι, και προσθέστε το μείγμα στο ρύζι. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προετοιμάστε τα υλικά:
- Κόψτε τα υλικά γέμισης σε λεπτές λωρίδες, κατάλληλες για τύλιγμα.
- Τυλίξτε το σούσι:
- Τοποθετήστε ένα φύλλο nori με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω σε ένα bamboo mat (ή ένα καθαρό πανί).
- Απλώστε ένα λεπτό στρώμα ρυζιού στο φύλλο, αφήνοντας 2 εκ. κενό στις άκρες.
- Προσθέστε τα υλικά γέμισης οριζόντια στο κέντρο του ρυζιού.
- Χρησιμοποιώντας το bamboo mat, τυλίξτε προσεκτικά το σούσι σε ρολό, πιέζοντας ελαφρά για να διατηρήσετε το σχήμα.
- Κόψτε και σερβίρετε:
- Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το ρολό σε 6-8 κομμάτια.
- Σερβίρετε με σόγια σος, wasabi και τουρσί τζίντζερ.
Καλή σας όρεξη!
Τσέκαρε κι αυτά: