Συνταγές για σούσι

Μία από τις προκλήσεις στις σπιτικές συνταγές είναι οι συνταγές για σούσι και μάλιστα όταν μπορούμε κάτι τέτοιο να το φτιάξουμε στη δική μας κουζίνα.

Υλικά: Για το ρύζι:

  • 2 φλιτζάνια ρύζι για σούσι (στρογγυλόκοκκο)
  • 2,5 φλιτζάνια νερό
  • 1/4 φλιτζανιού ξίδι από ρύζι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το γέμισμα:

  • Φιλέτο φρέσκου σολομού ή τόνου (για σούσι)
  • Αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Αγγούρι κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • Καβούρι ή καβουρόψιχα (προαιρετικά)

Για το τύλιγμα:

  • Φύλλα nori (φύκια για σούσι)
  • Σογιέλαιο ή νερό για το τύλιγμα

Για το σερβίρισμα:

  • Σόγια σος
  • Wasabi
  • Τουρσί τζίντζερ (gari)

Οδηγίες:

  1. Ετοιμάστε το ρύζι:
    • Ξεπλύνετε καλά το ρύζι σε κρύο νερό, μέχρι το νερό να είναι διαυγές.
    • Μαγειρέψτε το σε κατσαρόλα με το νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
    • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ξίδι από ρύζι, τη ζάχαρη και το αλάτι, και προσθέστε το μείγμα στο ρύζι. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Προετοιμάστε τα υλικά:
    • Κόψτε τα υλικά γέμισης σε λεπτές λωρίδες, κατάλληλες για τύλιγμα.
  3. Τυλίξτε το σούσι:
    • Τοποθετήστε ένα φύλλο nori με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω σε ένα bamboo mat (ή ένα καθαρό πανί).
    • Απλώστε ένα λεπτό στρώμα ρυζιού στο φύλλο, αφήνοντας 2 εκ. κενό στις άκρες.
    • Προσθέστε τα υλικά γέμισης οριζόντια στο κέντρο του ρυζιού.
    • Χρησιμοποιώντας το bamboo mat, τυλίξτε προσεκτικά το σούσι σε ρολό, πιέζοντας ελαφρά για να διατηρήσετε το σχήμα.
  4. Κόψτε και σερβίρετε:
    • Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το ρολό σε 6-8 κομμάτια.
    • Σερβίρετε με σόγια σος, wasabi και τουρσί τζίντζερ.

Καλή σας όρεξη!

Τσέκαρε κι αυτά: