Συνταγές για τάρτες

Μιά από τις πιο γλυκές συνταγές για τάρτες είναι η παρακάτω με βερίκοκα και φυσικά με μαστίχα που δίνει αυτή την ξεχωριστή γεύση.

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

Για την αμυγδαλόπαστα

Για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Για τη βάση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύω για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν απλώς τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ και την πασπαλίζω με λίγο αλεύρι.
    Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετώ ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί. Με τον πλάστη ανοίγω σε λεπτό φύλλο υπολογίζοντας ότι θα καλύψω τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.

  3. Μεταφέρω το φύλλο στην ταρτιέρα πιέζοντας απαλά για να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα αφήνοντάς την να εξέχει αρκετά. Στρώνω στη βάση ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και γεμίζω με όσπρια ή κεραμικές μπίλιες. Βάζω στο φούρνο για 20 λεπτά.

  4. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο, αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί με το βάρος και με ένα μαχαίρι κόβω όση από την ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα. Επαναφέρω την ταρτιέρα στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.

Για την αμυγδαλόπαστα

  1. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο για 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω σε 2 δόσεις το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος, ρίχνω τη μαστίχα και χτυπάω για 30 δευτερόλεπτα.

  2. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύω την πούδρα αμυγδάλου, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ρίχνω το μείγμα στο μπολ με το μείγμα της κρέμας. Ανακατεύω με μια μαρίζ μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Συναρμολόγηση

  1. Με ένα πινέλο αλείφω εσωτερικά την ψημένη βάση με τα 50 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο. Πλένω, σκουπίζω και κόβω στη μέση τα βερίκοκα. Σε ένα μπολ βάζω την μαρμελάδα και τη βανίλια και ανακατεύω. Ρίχνω τα κομμένα βερίκοκα και τα ανακατεύω για να αλειφθούν με το μείγμα.

  2. Γεμίζω την βάση με το μείγμα της αμυγδαλόπαστας και στρώνω τα βερίκοκα (κρατάω όση μαρμελάδα με βανίλιας περισσέψει στο μπολ).
    Ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και την αλείφω με όση μαρμελάδα έχω κρατήσει.

    Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ SITΕ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ