Μία από τις συνταγές για Vegan είναι η παρακάτω και έχει να κάνει με σούπα καρότου με κρεμώδη υφή και κουρκουμά.
Υλικά:
- 6 μέτρια καρότα, κομμένα σε φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ (σκόνη ή φρέσκο)
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 200 ml γάλα καρύδας (ή άλλο φυτικό γάλα)
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
- Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα.
- Προσθήκη λαχανικών και μπαχαρικών: Προσθέστε τα καρότα, την πατάτα, τον κουρκουμά και το τζίντζερ. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν τα λαχανικά με τα μπαχαρικά.
- Μαγείρεμα: Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών και αφήστε το μείγμα να βράσει. Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ομογενοποίηση: Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Εναλλακτικά, μεταφέρετε την σούπα σε κανονικό μπλέντερ και πολτοποιήστε την σε δόσεις.
- Τελικές πινελιές: Προσθέστε το γάλα καρύδας και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τη σούπα να ζεσταθεί για άλλα 2-3 λεπτά χωρίς να βράσει. Ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση σας.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με λίγο ακόμα κουρκουμά ή τζίντζερ, ή και φρέσκα μυρωδικά, όπως κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Αυτή η vegan σούπα καρότου είναι θρεπτική, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη γεύση. Είναι ιδανική για ζεστό, ανακουφιστικό γεύμα σε ψυχρά βράδια.
Τσέκαρε κι αυτά: