Συνταγές

Μία από τις πλέον ξεχωριστές και ιδιαίτερες συνταγές είναι το λαχανό γεμιστό με καπνιστό τυρί και κιμά.

Υλικά:

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. καπνιστό τυρί (π.χ. μετσοβόνε), τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών

Για τη σάλτσα:

  • 2 φλιτζάνια ντομάτα πολτοποιημένη
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία λάχανου:
    Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και βράστε το λάχανο ολόκληρο για 5-7 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Αφήστε το να κρυώσει και αφαιρέστε προσεκτικά τα φύλλα.
  2. Γέμιση:
    Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το βούτυρο. Προσθέστε τον κιμά, τον πελτέ και την πάπρικα. Ρίξτε το ρύζι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Τέλος, ανακατέψτε το καπνιστό τυρί.
  3. Γέμισμα φύλλων:
    Τοποθετήστε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο λάχανου και τυλίξτε το σφιχτά σε ρολά. Τοποθετήστε τα σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα.
  4. Σάλτσα:
    Σε κατσαρόλα, ζεστάνετε την πολτοποιημένη ντομάτα με το κρασί, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και αλάτι. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τα ρολά λάχανου και προσθέστε τον ζωμό.
  5. Ψήσιμο:
    Σιγοβράστε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να μαγειρευτεί η γέμιση.

Απολαύστε αυτή την ασυνήθιστη εκδοχή γεμιστού λάχανου με την καπνιστή γεύση του τυριού να δίνει μια μοναδική ένταση στο πιάτο!