Μία από τις πλέον ξεχωριστές και ιδιαίτερες συνταγές είναι το λαχανό γεμιστό με καπνιστό τυρί και κιμά.
Υλικά:
- 1 μεγάλο λάχανο
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. καπνιστό τυρί (π.χ. μετσοβόνε), τριμμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
Για τη σάλτσα:
- 2 φλιτζάνια ντομάτα πολτοποιημένη
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία λάχανου:
Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και βράστε το λάχανο ολόκληρο για 5-7 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Αφήστε το να κρυώσει και αφαιρέστε προσεκτικά τα φύλλα. - Γέμιση:
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το βούτυρο. Προσθέστε τον κιμά, τον πελτέ και την πάπρικα. Ρίξτε το ρύζι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Τέλος, ανακατέψτε το καπνιστό τυρί. - Γέμισμα φύλλων:
Τοποθετήστε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο λάχανου και τυλίξτε το σφιχτά σε ρολά. Τοποθετήστε τα σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα. - Σάλτσα:
Σε κατσαρόλα, ζεστάνετε την πολτοποιημένη ντομάτα με το κρασί, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και αλάτι. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τα ρολά λάχανου και προσθέστε τον ζωμό. - Ψήσιμο:
Σιγοβράστε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να μαγειρευτεί η γέμιση.
Απολαύστε αυτή την ασυνήθιστη εκδοχή γεμιστού λάχανου με την καπνιστή γεύση του τυριού να δίνει μια μοναδική ένταση στο πιάτο!