Συνταγές με κρέας

Ένα από τα πιο ωραία χειμωνιάτικα φαγητά και από τις πιο ωραίες συνταγές με κρέας είναι το χοιρινό με λάχαμο και δαμάσκηνα.

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή λαιμό), κομμένο σε κύβους
  • 1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρισμα του κρέατος: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το χοιρινό μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.
  2. Σοτάρισμα λαχανικών: Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
  3. Προσθήκη λάχανου: Προσθέστε το ψιλοκομμένο λάχανο και ανακατέψτε καλά για 5-7 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
  4. Μαγείρεμα με ντομάτα και μπαχαρικά: Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  5. Επιστροφή του κρέατος: Επιστρέψτε το χοιρινό στην κατσαρόλα, ανακατέψτε και σβήστε με το κόκκινο κρασί. Αφήστε το να εξατμιστεί για λίγα λεπτά.
  6. Προσθήκη δαμάσκηνων και ζωμού: Προσθέστε τα δαμάσκηνα και τον ζεστό ζωμό. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
  7. Σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστό με φρέσκο ψωμί ή πουρέ πατάτας.

Ιδανικό για:

Αυτή η συνταγή είναι τέλεια για ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, καθώς συνδυάζει τη γλύκα από τα δαμάσκηνα με την πλούσια γεύση του χοιρινού και την ελαφριά οξύτητα του λάχανου.

Τσέκαρε κι αυτά: