Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, αλλά μπορεί να γίνει και εξαιρετικά γευστικό σε συνταγές όταν συνδυαστεί με τα κατάλληλα υλικά. Αυτή η πρωτότυπη συνταγή το μετατρέπει σε ένα αρωματικό, κρεμώδες πιάτο με εξωτικές νότες από γάλα καρύδας, τραγανά κάσιους και αρωματικά μπαχαρικά.
🥦 Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 1 μεγάλο μπρόκολο (κομμένο σε μπουκετάκια)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
- 200 ml γάλα καρύδας
- 50 γρ. κάσιους (καβουρδισμένα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη
- ½ κουταλάκι κουρκουμά
- Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
- Ξύσμα από ½ λάιμ
- Φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός για γαρνίρισμα
👨🍳 Εκτέλεση
- Βράσιμο μπρόκολου: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε το μπρόκολο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό για να διατηρήσει το χρώμα του.
- Σοτάρισμα: Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Μπαχαρικά & γάλα καρύδας: Ρίχνουμε το κάρυ και τον κουρκουμά, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα καρύδας. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προσθήκη μπρόκολου & κάσιους: Ρίχνουμε το μπρόκολο μέσα στο τηγάνι και το αφήνουμε να απορροφήσει τα αρώματα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κάσιους και αλατοπιπερώνουμε.
- Σερβίρισμα: Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λάιμ και γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
💡 Tips
✔ Μπορείτε να προσθέσετε λίγη σάλτσα σόγιας ή σιρόπι σφενδάμου για πιο βαθιά γεύση.
✔ Συνοδέψτε το με ρύζι μπασμάτι ή κινόα για ένα πλήρες γεύμα.
✔ Αν θέλετε περισσότερη τραγανότητα, προσθέστε λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Απολαύστε το πιο νόστιμο μπρόκολο που έχετε δοκιμάσει! 😋🥦