Τα σουτζουκάκια πολίτικα είναι ένα κλασικό πιάτο (συνταγές) της μικρασιατικής κουζίνας που φέρνει στη μνήμη αρώματα και γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη. Ακολουθήστε την παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε τα αυθεντικά σουτζουκάκια, με αφράτο κιμά και πλούσια, αρωματική σάλτσα.
Υλικά για τα σουτζουκάκια:
• 500 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
• 1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού μουλιασμένη σε κρασί
• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• 1 κ.γ. κύμινο • ½ κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
• Αλάτι, πιπέρι • 1 αυγό (προαιρετικά για πιο αφράτα σουτζουκάκια)
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για τη σάλτσα:
• 500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτας
• 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• 1 κ.γ. κύμινο
• 1 φύλλο δάφνης
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι νερό
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του κιμά Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, την ψίχα ψωμιού, το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώστε καλά για 5-10 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Σκεπάστε και αφήστε το στο ψυγείο για 30 λεπτά. 2. Σχηματισμός και τηγάνισμα Πλάστε τον κιμά σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφαιρέστε τα και τοποθετήστε τα σε πιάτο με χαρτί κουζίνας. 3. Ετοιμασία της σάλτσας Σε κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε τον πελτέ και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε τις ντομάτες, το κύμινο, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το νερό και αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς. 4. Μαγείρεμα των σουτζουκακίων Τοποθετήστε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τη σάλτσα και να γίνουν ζουμερά.
5. Σερβίρισμα Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά, συνοδευόμενα με ρύζι, πουρέ ή τηγανητές πατάτες. Καλή σας όρεξη!Τσέκαρε κι αυτά: