Μία από τις πιο παραδοσιακές συνταγές για Σάββατο είναι το κοκκινιστικό μοσχάρι με χυλοπίτες, που μας γυρνάει πίσω στο χωριό.
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε κύβους
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 500 γρ. χυλοπίτες
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 δάφνη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του μοσχαριού: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
- Μαγείρεμα της σάλτσας: Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. Προσθέστε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη δάφνη, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε 1-2 ποτήρια ζεστό νερό, σκεπάστε και αφήστε το μοσχάρι να σιγομαγειρευτεί για 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
- Βράσιμο των χυλοπιτών: Λίγο πριν το τέλος, βράστε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε και κρατήστε λίγο από το νερό τους.
- Συνδυασμός: Ρίξτε τις χυλοπίτες μέσα στη σάλτσα με το μοσχάρι και ανακατέψτε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε για να αποκτήσει βελούδινη υφή το πιάτο.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστό, με τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι από πάνω.
Αυτό το παραδοσιακό πιάτο είναι ιδανικό για το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, προσφέροντας γεύσεις γεμάτες θαλπωρή και νοσταλγία!
Τσέκαρε κι αυτά: