Συνταγές: Ριζότο λεμονιού με βασιλικό και κουκουνάρια

Ριζότο

Μία από τις πλέον ανοιξιάτικες συνταγές είναι αυτή του ριζότου λεμονιού με βασιλικό και καραμελωμένα κουκουνάρια που είναι ντελικάτη και γευστικότητα.


Υλικά για 2 άτομα:

  • 1 φλ. ρύζι Arborio (για ριζότο)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 φλ. ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καραμελώνεις τα κουκουνάρια: Σε μικρό τηγάνι, ρίχνεις τα κουκουνάρια με το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Τα ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να χρυσίσουν και να μοσχομυρίσουν. Αφήνεις σε αντικολλητικό χαρτί να κρυώσουν.
  2. Ετοιμάζεις το ριζότο: Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρεις το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτεις το σκόρδο και το ρύζι και ανακατεύεις για 1-2 λεπτά.
  3. Σβήνεις με κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτεις σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό, μία κουτάλα κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένεις να απορροφηθεί κάθε δόση προτού ρίξεις την επόμενη.
  4. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, προσθέτεις το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει κρεμώδες. Ρίχνεις και τα φύλλα βασιλικού σπασμένα με το χέρι.
  5. Σερβίρεις αμέσως, γαρνίροντας με τα καραμελωμένα κουκουνάρια και λίγα επιπλέον φύλλα βασιλικού.

🍋 Extra tip: Αν θες να εντυπωσιάσεις, σερβίρεις το ριζότο μέσα σε μισό λεμόνι αδειασμένο (σαν μπολ). Ένα μικρό touch που κάνει τη διαφορά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...