Συνταγή

Ακολουθεί μια ιδιαίτερη συνταγή που συνδυάζει το χταπόδι με γλυκόξινες νότες, ιδανική για ένα ξεχωριστό γεύμα.

Υλικά:

  • 1 χταπόδι (~1,5 κιλό) καθαρισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 8-10 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/4 φλιτζάνι ξύδι βαλσάμικο
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράσιμο του χταποδιού: Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό και μαγειρέψτε το σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Όταν μαλακώσει, βγάλτε το από την κατσαρόλα και κόψτε το σε κομμάτια.
  2. Σοτάρισμα λαχανικών: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
  3. Προσθήκη των υπόλοιπων υλικών: Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Ρίξτε το μέλι, το βαλσάμικο, το κρασί και αφήστε τα να μειωθούν ελαφρώς. Προσθέστε τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Μαγείρεμα: Επιστρέψτε το χταπόδι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε απαλά. Σκεπάστε και σιγομαγειρέψτε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα και το χταπόδι να είναι τρυφερό.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το χταπόδι ζεστό, συνοδεύοντάς το με πουρέ πατάτας ή ρύζι, και απολαύστε έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων.

Καλή απόλαυση!

Τσέκαρε κι αυτά:

Κολωνός Μαγαζιά: Η μπουγάτσα του Μακεδόνα

Μάρμαρα: Πώς να επαναφέρετε την παλιά γυαλάδα τους