Συνταγή για Χριστόψωμο

Συνταγή για Χριστόψωμο: Ένα έθιμο που μετρά πολλά χρόνια είναι η ζύμωση του Χριστόψωμου. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι δείχνουν την πίστη και την εγκάρδια αγάπη τους προς τον Χριστό.

Κατά το παρελθόν, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού έριχνε επάνω στο Χριστόψωμο κρασί και λάδι, κι ευχόταν να γεμίσει το σπίτι του αφθονία αγαθών.

Το Χριστόψωμο, ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό φαγητό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γι’αυτό και μεις σας βρήκαμε μια καταπληκτική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.

Συνταγή για Χριστόψωμο:

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Για το ζυμάρι:

  • 600 ml νερό
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ελαιόλαδο, + 10 γρ. για το μπολ
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 10 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. γλυκάνισο
  • 100 γρ. καρυδόψιχα

Για το στόλισμα:

  • 120 γρ. νερό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 καρύδι, ολόκληρο
  • 1 αβγό

Για το γλάσο:

  • 120 γρ. μέλι
  • 20 γρ. κονιάκ

Τσέκαρε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:

Σύμφωνα με τον διάσημο Έλληνα σεφ Άκη Πετρετζίκη, το έθιμο θέλει τον νοικοκύρη του σπιτιού να μην κόβει το Χριστόψωμο με τίποτα ατσάλινο – ούτε καν με μαχαίρι -, αλλά με τα χέρια!

Καλά Χριστούγεννα!