Λουκάνικα με σάλτσα μουστάρδας και μέλι
, μια μοναδική συνταγή με γλυκόξινη γεύση που συνδυάζει την πικάντικη γεύση του λουκάνικου με την απαλή γεύση του μελιού και της μουστάρδας.
Υλικά:
- 4 χοντρά λουκάνικα (κατά προτίμηση χωριάτικα ή με μπαχαρικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. μέλι (προτιμήστε ανοιχτόχρωμο μέλι)
- 2 κ.σ. μουστάρδα (διαλέξτε γλυκιά ή με κόκκους για πιο έντονη γεύση)
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1/4 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Οδηγίες:
- Προετοιμασία των λουκάνικων: Κάντε μικρές χαρακιές στα λουκάνικα με ένα μαχαίρι για να μην σκάσουν κατά το ψήσιμο. Αν δεν είναι ήδη σχισμένα, μπορείτε να τα τρυπήσετε ελαφρά.
- Σοτάρισμα των λουκάνικων: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προετοιμασία της σάλτσας: Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Ετοιμασία της σάλτσας μουστάρδας-μέλι: Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το χυμό λεμονιού στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε και το λευκό κρασί (αν το χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε ρίγανη ή θυμάρι και αλατοπίπερο για γεύση.
- Συνδυασμός: Επιστρέφουμε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να απορροφήσουν τις γεύσεις της σάλτσας.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα λουκάνικα με τη σάλτσα μουστάρδας και μέλι ζεστά, συνοδευμένα με πουρές πατάτας, ρύζι ή φρεσκοψημένες πατάτες.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μια ιδιαίτερη γεύση, με γλυκόξινο άρωμα και πλούσια γεύση, και σίγουρα θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι της Κυριακής. Καλή απόλαυση!
Τσέκαρε κι αυτά: