Ταινία

Κλείνοντας 10 χρόνια από την πρώτη προβολή της, η ταινία Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970) παρουσιάζεται ξανά στο κοινό σε ένα νέο κύκλο ειδικών προβολών, πλαισιωμένων από ξεχωριστά «συμβάντα» – συναυλίες, ακροάσεις, ομιλίες, χάπενινγκ, συζητήσεις, προβολές σπάνιου υλικού και ντοκουμέντων.

Το ντοκιμαντέρ που χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και έκλεισε άλλα 10 γυρίζοντας στην Ελλάδα και πόλεις της Ευρώπης – από κινηματογραφικές αίθουσες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και φεστιβάλ μέχρι καταλήψεις, μπαρ και υπαίθριους χώρους – θα φιλοξενηθεί σε αγαπημένους χώρους της Αθήνας – και όχι μόνο – οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με την πορεία της ταινίας και της έρευνας για τον σπουδαίο συνθέτη.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Η πρώτη εκ των προβολών-εκδηλώσεων γίνεται την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 20.00,
στο Κινηματοθέατρο Ίριδα, (Ακαδημίας 55 & Ιπποκράτους 15, Αθήνα)
ως μέρος του φεστιβάλ Ίριδα Visions – μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α., με παρουσία του δημιουργού της ταινίας Κωστή Ζουλιάτη, προκειμένου να συζητήσει με το κοινό μετά την προβολή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως σε όλες τις εκδηλώσεις του ιδιαίτερου και σημαντικού αυτού εγχειρήματος του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι κρατήσεις θέσεων είναι απαραίτητες, και γίνονται μέσα από το website https://iridavisions.gr.

Συμβάν/Event/#1

MYSTERION Revised – πρώτη ακρόαση

Πριν την προβολή, θα παρουσιαστεί σε πρώτη ακρόαση το έργο του Γιάννη Χρήστου «Μυστήριον» (1966-69), στην αναθεωρημένη εκδοχή που δημιούργησε ο Γιάννος Ηλιάδης με βάση τις σημειώσεις του συνθέτη, τις ημιτελείς ηχογραφήσεις και τις αυθεντικές μαγνητοταινίες. Με έμπνευση από τα ιερά νεκρικά κείμενα της Αρχαίας Αιγύπτου, πρόκειται για το πρώτο έργο του συνθέτη που τοποθετεί τους μουσικούς – ορχήστρα και χορωδία – σε μια τελετουργική συνθήκη, με στοιχεία σκηνικής δράσης αλλά και ηλεκτρονικά μέσα. Παρ’ότι ως σύνθεση ολοκληρώθηκε το 1966, ο Χρήστου καταπιάστηκε ξανά με το ενδεχόμενο της πρώτης εκτέλεσης του έργου μέσα στο 1969, μόλις μήνες πριν από τον αναπάντεχο χαμό του. Η παραγωγή, που έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτη, ήταν μια παραγγελία της Δανέζικης Τηλεόρασης με σκοπό την τηλεοπτική προβολή του έργου σε όλη του την τελετουργική μεγαλοπρέπεια. Στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του, ο Ηλιάδης μελέτησε εκτεταμένα την αρχική παρτιτούρα, τις σημειώσεις, αναθεωρήσεις και ηχογραφήσεις του 1969, και πραγματοποίησε ένα νέο μοντάζ σε μια προσπάθεια ηχητικής αποκατάστασης του έργου, όσο πιο πιστά στο πνεύμα και τις οδηγίες του Χρήστου.

Τσέκαρε και αυτά: