Σινεμά

Ταινίες: Τα Όσκαρ τελειώσαν και οι νέες ταινίες είναι πάρα πολλές! Εμείς όμως επιλέγουμε ελληνικά…

Έτσι σου λέμε για το “Απόστρατος” που είναι μια ταινία που αξίζει να δεις.

“Απόστρατος” Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή, με τους Μιχάλη Σαράντη, Γιώτα Φέστα, Θανάση Παπαγεωργίου, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Γιάννη Νιάρρο, Άκη Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου κ.ά.

Καλό δείγμα ελληνικού σινεμά που δεν μιμείται αγγλοσαξωνικά μοντέλα και φόρμες, δεν αναμασά στερεότυπα, αλλά χαράσσει το δικό του κινηματογραφικό δρόμο, με εγκράτεια, δίχως υπερβολές, προσφέροντας ανόθευτη συγκίνηση και αναδεικνύοντας τη διακριτική δύναμη της αγάπης, της ανθρωπιάς.

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, στη δεύτερη ταινία του, αποδεικνύει και πάλι ότι κατέχει την τέχνη της αφήγησης καταφέρνοντας να δώσει ψυχή στους χαρακτήρες του και να καταπιαστεί με ένα “βαρύ” θέμα χωρίς να γίνεται εισαγγελέας.

Κρατά αποστάσεις και αφήνει μέσα από τους ήρωές του και τις δικές τους αλήθειες να μιλήσει για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Το χθες είναι οι πληγές του εμφυλίου, το σήμερα είναι η οικονομική κρίση (η ιστορία τοποθετείται στο 2012) και η απολιτίκ νέα γενιά και το αύριο είναι η συνειδητοποίηση ότι η ανθρωπιά μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο.