Εργαστήριο

Ένα τεστ αίματος -το πρώτο του είδους του- που προβλέπει αν μια γυναίκα άνω των 47 ετών θα έχει την τελευταία περίοδο της σε ένα έως δύο χρόνια και θα εισέλθει πλέον σε εμμηνόπαυση, έχουν αναπτύξει Αμερικανοί επιστήμονες.

Το τεστ MenoCheck, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Ansh Labs, μετρά τα επίπεδα μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ενός μωρού και η οποία επίσης αποτελεί βιοδείκτη για το πόσα ωάρια έχουν απομείνει σε μια γυναίκα, συνεπώς το επίπεδο της μειώνεται, όσο η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο ανακριβείς μέθοδοι για να προβλέψει κανείς πότε περίπου θα σταματήσει η έμμηνος ρύση, όπως η ακανόνιστη έλευση της περιόδου, τα προβλήματα ύπνου, οι συχνές μεταβολές της διάθεσης, η νυχτερινή εφίδρωση, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας κ.α.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νανέτ Σαντόρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» και το «New Scientist», διαπίστωσαν ότι η ΑΜΗ, η οποία παράγεται από κύτταρα που περιβάλλουν τα ωάρια, είναι καλός δείκτης για τον αριθμό των τελευταίων.

Το τεστ δείχνει πιθανότητα 67% μια γυναίκα να έχει εμμηνόπαυση μέσα στο επόμενο έτος και 82% μέσα στα επόμενα δύο έτη.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι περίπου τα 51 έτη, αλλά μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε μετά τα 40 έως μετά τα 60. Συνήθως όσο η περίοδος γίνεται ολοένα πιο αραιή, η εμμηνόπαυση πλησιάζει.