The Queer Archive Festival

Το «The Queer Archive Festival», αφού συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία πέρυσι, επιστρέφει ξανά τον Ιούνιο του 2021 στο κέντρο της Αθήνας, με μια μεγάλη γιορτή της πλούσιας και ζωηρής queer κουλτούρας της πόλης, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το δεύτερο «The Queer Archive Festival», από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου, προτείνει, για άλλη μια χρονιά, ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο, παιχνιδιάρικο και τολμηρό πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Πιστό στην ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και στη στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών, το φεστιβάλ επιθυμεί να προβάλει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα.

Από τον Wolfgang Tillmans έως τον Βασίλη Κεκάτο, από τον Tamir David έως την Dynno Dada, από τη Χριστίνα Τριχά έως τον Andy James, από το αφιέρωμα στην avant-pop μουσικό Sophie έως τις συζητήσεις για την ελληνική queer καλλιτεχνική σκηνή, η Αθήνα συντονίζεται με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Για 4 ημέρες, το The Queer Archive Festival παρουσιάζει σε απρόβλεπτους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, βίντεο, εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περιπάτους, συζητήσεις, διαδραστικά έργα τέχνης και περφόρμανς που αφορούν θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου, από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του ‘Αρεως έως γκαλερί και κινηματογράφους.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται και πάλι από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που πιστεύει σε έναν πολιτισμό ως σημείο συνάντησης των ανθρώπινων διεκδικήσεων και της ελευθερίας έκφρασης και μιλά μέσα από τη δράση της για τα αυτονόητα δικαιώματα της LGBTQIA+ κοινότητας.

Φέτος, το The Queer Archive Festival διευρύνει τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας Onassis AiR προσφέρει φιλοξενία και δημιουργικές συζητήσεις των καλεσμένων του φεστιβάλ με τη μεγάλη και διεθνή οικογένεια καλλιτεχνών που δημιουργούν μέσα από το ερευνητικό ταξίδι του Onassis AiR στον χώρο των τεχνών.