Θεατρικές παραστάσεις

Θεατρικές παραστάσεις : Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επανέρχονται για έκτη συνεχή χρονιά στον Φάρο με τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες» και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου. Οι
Παραβάσεις πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ad

Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του αποτελούν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ

Μετά το Αγάπης Αγώνας Άγονος σε σκηνοθεσία Άρη Μπαλή που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο σειρά έχει, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 17.00, η Δωδέκατη Νύχτα σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, διασκευή Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου.

Θεατρικές παραστάσεις – Ύστερα από ένα ναυάγιο, η Βιόλα βγαίνει στις ακτές της Ιλλυρίας, θεωρώντας πως ο δίδυμος αδερφός της Σεμπαστιάν, που ήταν στο ίδιο πλοίο, πνίγηκε. Μεταμφιέζεται σε αγόρι και μπαίνει στην υπηρεσία του κόμη Ορσίνο ως Σεζάριο. Η Βιόλα θα ερωτευτεί τον Ορσίνο, ο οποίος όμως είναι ερωτευμένος με την Ολίβια, η οποία με τη σειρά της
ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη Βιόλα/Σεζάριο. Το ερωτικό γαϊτανάκι θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο με την απροσδόκητη εμφάνιση του Σεμπαστιάν.

Μία από τις αρτιότερες και πιο δημοφιλείς σαιξπηρικές κωμωδίες, η Δωδέκατη Νύχτα δομείται αριστοτεχνικά πάνω στο δίπολο Έρως-Πένθος και αποτελεί μια απρόσμενα τολμηρή για την εποχή της μελέτη του κοινωνικού φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας. Ερωτικά τρίγωνα, μεταμφιέσεις, φαρσικές ανατροπές, ευφυολογήματα και εξομολογήσεις περιγράφουν ένα θεατρικό σύμπαν ποτισμένο με διονυσιακό οίστρο αλλά και βαριά μελαγχολία, όπου βασιλεύει ο Πόθος και οι ανεξάντλητες μεταμορφωτικές του δυνάμεις.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ | ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Δωδέκατη Νύχτα
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Διασκευή: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου
Μουσικός επί σκηνής: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Ηθοποιοί: Γιάννης Βάρσος, Μάριος Παναγιώτου, Νάνσυ Σιδέρη, Ιάσονας Στασινός,
Χριστιάνα Τόκα

Κατερίνα Γιαννοπούλου

Γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 σκηνοθέτησε τη Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια, βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Rainer Werner Fassbinder στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2021 σκηνοθέτησε την παράσταση Παράδεισος, βασισμένη στην Τριλογία για το Κλίμα του Thomas Köck, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Μάρτιο του 2017 σκηνοθέτησε Το γελοίο σκότος του Wolfram Lotz στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση παρουσιάστηκε στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη και στο New Greek Wave στη Βρέμη της Γερμανίας.

Έχει σκηνοθετήσει επίσης τις παραστάσεις Η Πανούκλα του Γρηγόρη Λιακόπουλου στη Θεματική Πλατφόρμα Πειραματικής Σκηνής Εθνικού Θεάτρου (Μάρτιος 2016) και στην Athens Biennale, Holy Beat βασισμένο στο Ουρλιαχτό του Allen Ginsberg στο Bios (2016) και Βόυτσεκ του Georg Büchner στο Bios (2014-15).

Το 2018 συμμετείχε στο International Forum του Theatertreffen στο Βερολίνο ως υπότροφος του Ινστιτούτου Γκαίτε. Το 2019 εργάστηκε στο Deutsches Schauspielhaus Hamburg με τους σκηνοθέτες Christoph Marthaler και René Pollesch ως υπότροφος του Ινστιτούτου Γκαίτε.

INFO

Σάββατο 11/02 & Κυριακή 12/02, 17.00, Φάρος ΚΠΙΣΝ
Στην παράσταση της Κυριακής 12/02, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική
Νοηματική Γλώσσα.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€

Τσέκαρε και αυτά:

Ad