Θέατρο σεμινάρια

Θέατρο σεμινάρια: Η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη λειτουργεί από το 2013 με το Theater Academy, στο οποίο διδάσκονται όλες οι ειδικότητες που απαιτούνται για το ανέβασμα μίας θεατρικής παράστασης. Έχοντας στο τιμόνι εξειδικευμένους δασκάλους, παρέχει δημιουργική διέξοδο και μία ουσιαστική σπουδή στο θέατρο.

Από τα μέσα Ιανουαρίου 2022 ξεκινούν τα φετινά εργαστήρια σκηνογραφίας και ενδυματολογίας με τη σκηνογράφο Μαρία Φιλίππου και την ενδυματολόγο Μαντώ Ψυχουντάκη. Τα εργαστήρια μπορούν να παρακολουθήσουν συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφού, εκτός της υποκριτικής, τα μαθήματα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δια ζώσης και διαδικτυακά. Απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, όσο και σε επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της γραφιστικής ή του σχεδίου, οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική τέχνη. Ωστόσο, δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Βασικό κομμάτι του Theater Academy της Καταπactής είναι, φυσικά, και η σκηνογραφία. Οι μαθητές είναι υπεύθυνοι για το βασικό εικαστικό αποτέλεσμα των παραστάσεων, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Μαρίας Φιλίππου. Οι συμμετέχοντες ξεκινούν από το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο με την εκμάθηση σχετικά με τη διαμόρφωση της σκηνής στο αρχαίο θέατρο, το ρωμαϊκό, την ιταλική Αναγέννηση, την Κομέντια Ντελ άρτε, μπαρόκ, ρομαντισμό, περνώντας από τον 19ο & 20ο αιώνα, έως τον Αντόλφ Άππια και τον Μέγιερχολντ και καταλήγοντας στη σύγχρονη παγκόσμια σκηνογραφία. Παράλληλα, εργάζονται πάνω σε θεατρικό κείμενο και, αφού το αναλύσουν και καταλήξουν στην ιδέα, δημιουργούν πλαστική και ηλεκτρονική μακέτα παρουσιάζοντας την ιδέα τους, όπως θα την παρουσίαζαν στον σκηνοθέτη και σε όλη τη δημιουργική ομάδα.

Η δημιουργία μιας παράστασης
Το δεύτερο και μεγαλύτερο σκέλος των μαθημάτων σχετίζεται με την ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία σε όλους τους μαθητευόμενους:

  • να αποκτήσουν την πραγματική  εμπειρία συνεργασίας με όλους τους υπόλοιπους δημιουργούς
  • να συμπεριλάβουν στη σκέψη τους το όραμα του σκηνοθέτη
  • να αποτυπώσουν τον σκηνικό χώρο
  • να ακολουθήσουν βήμα βήμα την προετοιμασία του σχεδιασμού
  • να δομήσουν την παρουσίαση των ιδεών τους
  • να οργανώσουν τον χρόνο και τον προϋπολογισμό που τους διατίθεται.

Το αποτέλεσμα είναι ο κάθε μαθητής να έχει βιώσει πλήρως τη διαδικασία της σκηνογραφίας και να έχει δημιουργήσει την πρώτη του ολοκληρωμένη σκηνογραφική δουλειά!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Από Δευτέρα 17/1/2022 και κάθε Δευτέρα 19:00-22:00 έως τέλη Ιουνίου
  • Το μάθημα θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα δια ζώσης και διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής “Zoom”
  • Συνολικό κόστος 400€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
  • Early bird:  Έκπτωση 10% για εγγραφές έως το τέλος του έτους.
  • Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των δύο εργαστηρίων για όσους παρακολουθήσουν και το εργαστήρι θεατρικού κοστουμιού