Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών και είτε κάποιος τον συμπαθούσε είτε όχι είτε συμφωνούσε με τις πολιτικές του απόψεις και τοποθετήσεις, δεν μπορεί να μην συμφωνήσει πως ήταν μια από τις εμβληματικές φιγούρες της Μεταπολίτευσης!
Μετά από μια σπουδαία καριέρα στη Σορβόνη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1981 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, μια ιδιότητα που κατάφερε να διατηρεί μέχρι τις εκλογές του 2012!
Πέρα από την καριέρα του στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Θεόδωρος Πάγκαλος θέλησε να δοκιμάσει τις ικανότητες του και στην τοπική αυτοδιοίκηση όταν διεκδίκησε τη δημαρχία της Αθήνας και έχασε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο δεύτερο γύρο.
Η πρώτη τεράστια εθνική κρίση που αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι η κρίση στα Ίμια με πρωθυπουργό τότε τον Κώστα Σημίτη.
Λίγα χρόνια αργότερα θα αποκαλυφθεί από τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη πως όταν ρώτησε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στους Έλληνες που εξαφανίστηκε η ελληνική σημαία από τα Ίμια εκείνος του απάντησε “θα πείτε πως τη σημαία την πήρε ο αέρας”.
Βέβαια και ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο βιβλίο του τον είχε στολίσει τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ γράφοντας πως ήταν κατώτερος των περιστάσεων.
Τρία χρόνια αργότερα από τα Ίμια έρχεται η κρίση του Οτσαλάν όπου ο Θεόδωρος Πάγκαλος απομακρύνεται από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών με εντολή Σημίτη.
Η υπόθεση της σύλληψης του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ήταν κυριολεκτικά ένα ιστορικό φιάσκο. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δώσει τότε εντολή να μεταφερθεί με ασφάλεια στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα με σκοπό να δημιουργηθεί ασφαλής δίοδος προς την Ολλανδία.
Τελικά ο Οτσαλάν συνελήφθη στην Ελλάδα με τον ίδιο τον Θεόδωρο Πάγκαλο να αποκαλύπτει πως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μην έρθει στην Ελλάδα και αυτό το είχαν διαμηνύσει και στον ίδιο τον ηγέτη του PKK!
Ήταν ένας αδιαμφισβήτητα οξυδερκής άνθρωπος θα μείνει και στην ιστορία για την φράση “Μαζί τα φάγαμε” όταν προσπάθησε να σχηματοποιήσει τα αιτία της οικονομικής κρίσης!
Το σίγουρο είναι πως ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα μείνει στην ιστορία και το ρόλο του θα τον κρίνουν οι σύγχρονοι ιστορικοί!
Tσέκαρε και αυτά:
- Σχέσεις: Το ερωτικό trend που έχει ενθουσιάσει τα ζευγάρια
- Νόσος Χ: Τι είπε ο Μαγιορκίνης για τον νέο πιθανό ιό