Φεστιβάλ καλοκαιριού, αφιέρωμα στην παράδοση και βυζαντινές γιορτές σχεδιάζει μέσα στο 2020 ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για εκδηλώσεις και δράσεις που εισηγείται η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού με στόχο την προβολή της ιστορίας της πόλης, τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ενδυνάμωση της οικονομίας και τη δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προϊόντων.

ad

Το Φεστιβάλ Καλοκαιριού αναμένεται να διοργανωθεί για πρώτη φορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, που θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να διοργανώσει ένα μεγάλο καλοκαιρινό φεστιβάλ, που θα ξεκινά από το λιµάνι και θα καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ θα αναπτύσσεται σε δύο άξονες: στις “Βραδιές Καλοκαιριού” όπου το Δημοτικό Θέατρο Κήπου θα γίνει τόπος συνάντησης και δημιουργικής ψυχαγωγίας για τους φίλους του θεάτρου και της μουσικής και στο “Φεστιβάλ Νέας Παραλίας” με το παραλιακό μέτωπο της πόλης να μετατρέπεται σε μια ανοιχτή σκηνή στην οποία καλλιτεχνικά σχήματα, μουσικά, θεατρικά, stand up comedy, performances ,djς θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Επίσης, τους δύο μήνες του καλοκαιριού θα στηθούν στα γυάλινα περίπτερα εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ διαγωνισμοί και νέες ομάδες χορού θα επιχειρήσουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αναμένεται να πλαισιώνουν κι άλλες δράσεις όπως γιόγκα, κωπηλασία, γυμναστική.

Για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται το “Αφιέρωμα στην Παράδοση”. Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ελληνική παράδοση, με μουσικά σχήματα, εθιμικά και θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία µε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς στο Θέατρο Κήπου.

Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν οι “Βυζαντινές Γιορτές”. Μεταξύ άλλων σχεδιάζονται ημερίδα βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας, συναυλίες από συλλόγους – σχολές ιεροψαλτών, έκθεση βυζαντινών κειμηλίων, δράσεις βυζαντινής γαστρονομίας και παιχνίδια για παιδιά µε θέμα τα χρώματα και την ιστορία του Βυζαντίου. Οι δράσεις θα γίνουν σε συνεργασία µε την Αγιορείτικη Εστία και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης που σχεδιάζεται για το 2020 συμπεριλαμβάνονται: “Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης”, “Διανυκτέρευση στα Μουσεία”, “In – Edit Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών”, Παιδικό Φεστιβάλ με θέμα για το 2020 το Περιβάλλον, Φεστιβάλ Comic- Con, Reworks Festival, “55α Δημήτρια” και οι Χριστουγεννιάτικες Γιορτές.