Θοδωρής Δασκαλάκης

Θοδωρής Δασκαλάκης: Lasciatemi Cantare είναι ο τίτλος της έκθεσης του Θόδωρου Δασκαλάκη που θα  λάβει χώρα από τις 17/02/2022 έως τις 12/03/2022, στην γκαλερί ΕΚΦΡΑΣΗ-Γιάννα  Γραμματοπούλου.

Η έκθεση αποτελείται αποκλειστικά από έργα που εγκαινιάζουν  έναν καινούριο κύκλο δημιουργίας, μια νέα ποιότητα, που συνδιαλέγεται αδιάλειπτα  με την ιστορία –της τέχνης, του ανθρώπου και της φύσης- αποτυπώνοντας όλα τα  στάδια ενός σχεδόν αδύνατου εγχειρήματος.

Να ανακαλύψει και να αφηγηθεί ένα  αντικείμενο που δεν υφίσταται ακριβώς αλλά τελεί μόνιμα υπό διαμόρφωση, σαν να  επρόκειτο να φέρει στο φως δημιουργώντας τις ρέουσες και σκιερές συνάψεις που δένουν τον άνθρωπο με τη φύση και το πεπρωμένο του.

Η επιτυχία του όλου  εγχειρήματος φαίνεται να εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση ενός ρευστού  καλειδοσκόπιου χρωμάτων, που διασπά, διαθλά και διαμελίζει την αφήγηση για να  αποκαλύψει τα σημεία-σύμβολα μιας πρωταρχικής ενότητας.

Ζωγραφική σημαίνει άθικτος κόσμος σε σπασμένα τζάμια 

Η τωρινή έκθεση του Θόδωρου Δασκαλάκη με τίτλο Lasciatemi Cantare αποτελείται αποκλειστικά από έργα που εγκαινιάζουν έναν καινούριο κύκλο δημιουργίας που συνδιαλέγεται αδιάλειπτα με την ιστορία της τέχνης, του ανθρώπου και της φύσης.

Σκοπός του νέου αυτού κύκλου έργων είναι να ανακαλύψει και να αφηγηθεί ένα αντικείμενο που τελεί μόνιμα υπό διαμόρφωση, επινοώντας εκ νέου τις ρέουσες και σκιερές συνάψεις που δένουν τον άνθρωπο με τη φύση και το πεπρωμένο του.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα εκδοθεί ένας πολυτελής κατάλογος που προλογίζεται από τον ιστορικό τέχνης και ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνο Στεφανίδη.

Στο κυρίως μέρος του καταλόγου παρουσιάζεται πρωτότυπη συνέντευξη του Θόδωρου Δασκαλάκη στον Άγγελο Ήβο (Δρ. Προϊστορικής Εθνολογίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ποιητής) και την Μαργαρίτα Καρκαγιάννη (Δρ. Φιλοσοφίας).

Παράλληλα, ο κατάλογος θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των έργων που θα παρουσιαστούν. Ο Θόδωρος Δασκαλάκης είναι ζωγράφος γνωστός για το έργο του στην Ελλάδα και σε χώρες
του εξωτερικού όπως, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος.

Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1968 και αποφοίτησε από την παγκοσμίου φήμης Ακαδημία του Μονάχου (Munich Kunstakademie). Ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος στο Μόναχο και το Βερολίνο. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1999.

Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στις Η.Π.Α. Πραγματοποίησε εκθέσεις σε γνωστές γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Εικαστικός Κύκλος (2018), Donopoulos International Fine Arts (2018), γκαλερί Περί Τεχνών (2013), Gallery Genesis (2011), Palais Lobkowitz, Vienna (2010) Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου (2009), Titanium Yiayiannos Gallery (2009 & 2005), Art Athina (2009), Silks Gallery Cyprus (2009), Galerie Libre Cours, Brussels (2007), κ.α.