Θύμα

Πάντα όταν ακούμε τη λέξη θύμα δημιουργείται αυτόματα το αίσθημα της συμπόνοιας, αλλά πόσες φορές σας έχει τύχη το θύμα τελικά να το έπαιζε θύμα και να ήταν ο θύτης.

Κοινώς σε πολλές περιπτώσεις ένα υποτιθέμενο θύμα απλά παίζει έναν ρόλο που τον βολεύει και μέσα σε αυτή την ψεύτικη πραγματικότητα δημιουργεί τον κόσμο του.

Πώς θα αναγνωρίσουμε όμως κάποιον που το παίζει θύμα;

Το πρώτο κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι η ανευθυνότητα που έχουν. Ακολουθούν πάντα μία ανεύθυνη στάση και αρέσκονται στο να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους άλλους. Αυτό άλλωστε τους βοηθά να μην νιώθουν ποτέ ενοχές και άρα να κουκουλώνουν και τα πραγματικά τους προβλήματα.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν άλλο ένα χαρακτηριστικό. Είναι σχεδόν στάσιμη σε όλους τους τομείς της ζωής. Στον επαγγελματικό τομέα, τον ερωτικό, τον οικονομικό ακόμα και εκείνο των σπουδών. Δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση και όταν τους ρωτήσεις γιατί συμβαίνει αυτό σκαρφίζονται δέκα χιλιάδες άσχετους λόγους, χωρίς στην ουσία να έχουν κανένα σχέδιο για τη ζωή τους.
Η έλλειψη αποφασιστικότητας είναι άλλος ένας παράγοντας και για αυτό στη ζωή τους υπάρχουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές το οποίο με τη σειρά του καταρρακώνει την αυτοεκτίμησή τους. Αυτό στη συνέχεια δυστυχώς τους οδηγεί σε διαταραχές άγχους και φυσικά στην κατάθλιψη.
Οι άνθρωποι που το παίζουν θύματα θα διαπιστώσετε ότι έχουν ταλέντο στο να χειρίζονται τις ιστορίες με ανασφάλειες, ενώ το καλύτερο είναι πως συχνά νιώθουν ανασφαλής, καχύποπτοι και θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα γύρω τους.  Για αυτό το λόγο θα καταλάβετε ένα τέτοιο άνθρωπο εάν σας ζητάει να μαθαίνει συνέχεια για κουτσομπολιά.
Τα λεγόμενα “θύματα” είναι κατά κύριο λόγο αναξιόπιστα πλάσματα και για αυτό το λόγο κατηγορούν όλους τους άλλους πως δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης, όπως και οι ίδιοι στην ουσία.
Φυσικά επειδή μέσα στο μυαλό τους είναι τα θύματα τότε νιώθουν πως είναι στο επίκεντρο της κριτικής άλλων ανθρώπων και για αυτό το λόγο όλη τους τη ζωή περιγράφεται από διαμάχες που κυριολεκτικά μπορούν να μετατραπούν σε μάχες.

Τέλος, τα θύματα όταν βρίσκονται στη θέση του κατηγορούμενου για κάποιο σφάλμα τους αμέσως έχουν την τάση για αντεπίθεση παρουσιάζοντας μία εικόνα όμως αλαζονείας και ναρκισσισμού που τους απομακρύνει από τις σχέσεις τους για να μπορούν μετά να το παίξουν θύματα και να κερδίσουν την συμπόνοια.