Ινστιτούτο Αξιοποίησης Προϊόντων Ελληνικής Φύσης

Ένα τραγικό γεγονός, ο θάνατος μιας γυναίκας από καρκίνο είναι η αιτία που γεννήθηκε μία υπέροχη πρωτοβουλία από τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη και την Κατερίνα Φυλάκτου.

Ο Μιχάλης έχασε τη σύζυγό του και η Κατερίνα τη φίλη της και η ανάγκη να βοηθήσουν και να δημιουργήσουν ξανά την ελπίδα τους οδήγησε στη δημιουργία μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, το Ινστιτούτο Αξιοποίησης Προϊόντων της Ελληνικής Φύσης.

Ινστιτούτο Αξιοποίησης Προϊόντων Ελληνικής Φύσης

Και οι δύο μίλησαν στο citynow.gr και μας έκαναν να νιώσουμε ότι υπάρχει ελπίδα, ότι ο συνάνθρωπός δεν αδιαφορεί τόσο πολύ για τον διπλανό του και πως οι άνθρωποι βρισκόμαστε στη Γη και για να βοηθάμε. Συναντήσαμε αυτούς τους δύο ανθρώπους σε έναν μοναδικό χώρο που έχουν δημιουργήσει στην Πέτρου Ράλλη 97 και στον οποίο μπορεί κάποιος να βρει παραδοσιακά και παρθένα προϊόντα της ελληνικής γης, αλλά και να παρακολουθήσει σεμινάρια, μαθήματα ακόμα και συνέδρια μιας και ο χώρος ενδείκνυται για μία τεράστια γκάμα εκδηλώσεων. Μέσα από αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ο Μιχάλης και η Κατερίνα αποφάσισαν να παρέχουν το 100% των κερδών σε δράσεις που απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.

Από τα κορυφαία τους κατορθώματα είναι πως έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν αμέτρητα βιβλία και να στελεχώνουν μικρές βιβλιοθήκες μέσα σε ογκολογικές κλινικές.  Η συλλογή των βιβλίων γίνεται με πρωτοβουλία της Πίστης Κρυσταλλίδου και του win cancer, το οποίο πραγματοποιεί τις επαφές με το υπουργείο Υγείας και καταγράφει τα κενά και στη συνέχεια το Ινστιτούτο προχωρά στην υλοποίησή του project. 

Ινστιτούτο Αξιοποίησης Προϊόντων Ελληνικής Φύσης

Αυτό όμως που πραγματικά μας έκανε εντύπωση και δεν το γνωρίζαμε είναι πως οι άνθρωποι που έχουν καρκίνο και πρέπει να κάνουν χημειοθεραπεία είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται μακριά από την πόλη τους.

Για παράδειγμα οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας έρχονται κατά κύριο λόγο στην Αθήνα για να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους. Ξέροντας από πρώτο χέρι αυτό το πρόβλημα λόγω της προσωπικής τους δραματικής εμπειρίας, πήραν μία έξυπνη και ανακουφιστική απόφαση. Συνεργάστηκαν με μία εταιρεία transfer και αποφάσισαν να παρέχουν την μετακίνηση για εντός της Αττικής των ασθενών κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους από και προς το νοσοκομείο. Στην ουσία ένας κάτοικος ενός νησιού μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους, να τον παραλάβει το όχημα της εταιρείας από το λιμάνι του Πειραιά για παράδειγμα, να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο για να κάνει τη χημειοθεραπεία του και από εκεί είτε πίσω στο λιμάνι για να επιστρέψει στο σπίτι του ή οπουδήποτε αλλού επιθυμεί. 

Ινστιτούτο Αξιοποίησης Προϊόντων Ελληνικής Φύσης

Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο  Αξιοποίησης Προϊόντων της Ελληνικής Φύσης κάθε Πέμπτη συλλέγει όλα εκείνα τα προϊόντα που θα τα πέταγαν στις λαϊκές αγορές και τα οποία είναι φρέσκα. Όλα αυτά τα προϊόντα με τη σημαντική συμβολή της γνωστής σεφ, Μαρίας Εκμετσιόγλου γίνονται φαγητό υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και μοιράζονται είτε σε άστεγους είτε σε ιδρύματα που έχουν ανάγκη. 

Μιχάλης και Κατερίνα, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι την απώλεια λόγω καρκίνου, μίλησαν για το πόσο πίσω βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας των ανθρώπων με καρκίνο. Ωστόσο και οι δύο δηλώνουν αισιόδοξοι και καλούν όλο τον κόσμο να κοιτάξει τον συνάνθρωπό του και να κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούν. 

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος