Το στρίψιμο της βίδας Reloaded

Το στρίψιμο της βίδας Reloaded : Το στρίψιμο της βίδας θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας καθώς καθώς το φανταστικό εισβάλει στην καθημερινότητα και προσπαθεί να επιβάλλει μία πιθανή εκδοχή της πραγματικότητας. Τον πολυγραφότατο αμερικανό συγγραφέα Henry James, επέλεξαν η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου για να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή στο αγαπημένο έργο δίνοντας μια reloaded εκδοχή.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Βρεθήκαμε στην παράσταση που έχει καταφέρει να να γίνει το talk of the town και ήμασταν σίγουροι πως θα δούμε κάτι εξαιρετικό. Όπως και έγινε.

Τα φώτα κλείνουν ένα φως ανάβει και ένα κορίτσι που παίζει με τις κούκλες του ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά μας. Ξαφνικά σκοτάδι.

Στη σκηνή εμφανίζεται μία γυναίκα όμορφη, με μακριά μαλλιά μία βαλίτσα και δίπλα της Άννας άντρας μαυροφορεμένος κάνοντας ερωτήσεις με σκοπό να την προσλάβει ως γκουβερνάντα των παιδιών του. Μία γυναίκα αποφασίζει να δεχτεί τη δουλειά που της προσφέρει αυτός ο άντρας και ξεκινά και ξεκινάει ένα ταξίδι το οποίο θα μας παρουσιάσει πολύ σκοτεινά μονοπάτια.

Μία γυναίκα αρχίζει να νιώθει πως υπάρχουν μυστικές παρουσίες ή μήπως τελικά είναι τα παράξενα παιχνίδια τα οποία την οδηγούν στο στρίψιμο της βίδας. Προφανώς δε θα σου πούμε παραπάνω πράγματα για την πλοκή του έργου γιατί δεν είμαστε τέτοιοι και θέλουμε να κάνουμε σπό Il σε κάτι το οποίο πραγματικά αξίζει να δεις.

Οι ερμηνείες

Η Σοφία Καζαντζιάν στο ρόλο της… γκουβερνάντας συγκλονίζει με το υποκριτικό της ταλέντο, τον τρόπο με τον οποίον ελίσσεται στη σκηνή, ενώ το πρόσωπο της παρουσιάζει εκείνο της γυναίκας που έχει υποστεί αποτρόπαια βία και προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να επανέλθει στην πραγματικότητα που τόσο πολύ αγωνία να έχει. Πραγματικά τα διθυραμβικά λόγια για την ερμηνεία αυτής της λαμπρής καλλιτέχνιδας θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές σελίδες… Απλά εξαιρετικά συγκινητική.

Ο εξαιρετικός Μάριος Ιορδάνου αναλαμβάνει δύο ρόλους. Εκείνο του πατέρα, και εκείνο του γιου. Δύο χαρακτήρες οι οποίοι έχουνε πολλά κοινά μεταξύ τους. Πολλά σκοτεινά εκείνα τα οποία γρήγορα θα καταλάβεις αν παρατηρείς σωστά. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργεί στον θεατή το αίσθημα του φόβου είναι συγκλονιστικός και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός πως είναι γεννημένος για να βρίσκεται στο σανίδι.

Η Αναστασία Νταλιάνη – μια νέα ηθοποιός που σίγουρα θα δούμε πολύ στο μέλλον αφού είναι πολύ ταλαντούχα – είναι το κορίτσι που στην αρχή δεν μιλά αλλά ξαφνικά βρίσκει στα μάτια της γκουβερνάντας της αυτό που έψαχνε τόσο καιρό. Την θαλπωρή και την ζεστασιά. Μία γυναίκα που θα της θύμιζε πως είναι όμορφο να είναι παιδί και να κάνει πράγματα που αγαπάει και της αρέσουν. Όμως, είναι το κορίτσι που στο τέλος θα σου δείξει την σκληρή πραγματικότητα.

Ο Βαλεντίνο Βαλάσης υποδύεται με εξαιρετικό τρόπο την μυστηριώδη οικονόμο η οποία φαίνεται να αγνοεί όλα όσα συμβαίνουν στην τρομακτικό Πύργο όπου και τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Εξαίσιος και αυτός με τη σειρά του και πολύ καλός στην ερμηνεία του.

To συγκλονιστικό με αυτή την παράσταση είναι πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Οι γρήγορες εναλλαγές, η γρήγορη διάλογοι, ο τρόπος με τον οποίον η Σοφία Καζαντζιάν παρουσιάζει μία γυναίκα που χάνει τα λογικά της είναι απλά αριστουργηματικός. Οι ανατροπές κατά τη διάρκεια του του έργου είναι πολλές και στο τέλος απλά μένεις άφωνος και ιστορία ξεκινάει από την αρχή γιατί ο πόνος δε σβήνει ποτέ πραγματικά.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο στην παράσταση είναι πως οι δύο δημιουργοί θέλησαν να φέρουν στο προσκήνιο ένα σημαντικό ζήτημα… ένα ζήτημα το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση και δε φαίνεται να κομπάζει.

Aποδίδουν με ένα μοναδικό τρόπο την γυναικεία κραυγή για χειραφέτηση ενώ o παραλληλισμός με την κόλαση του Δάντη βάζει τον θεατή σε μία θέση που πρέπει να σκεφτεί βαθιά όλα όσα συμβαίνουν στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία και όχι μόνο.

Ξέρεις πως εγώ δε θα σου παρουσιάσω μια παράσταση με λόγια τα οποία χρειάζεσαι λεξικό για να καταλάβεις ότι ήταν καλή. Θα στο πω έτσι όπως είναι : ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ!

Πρέπει να τη δεις και πίστεψε με δε θα χάσεις! Είναι ο ορισμός του καλού θεάτρου και δε σηκώνω κουβέντα για αυτό!

Ιnfo για την παράσταση

Συντελεστές
Κείμενο: Σοφία Καζαντζιάν – Μάριος Ιορδάνου (βασισμένο στο έργο του Henry James)
Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης, Αναστασία Νταλιάνη

Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Βαλεντίνο Βαλάσης
Κινησιολογία: Σοφία Καζαντζιάν
Μουσική επιμέλεια, σχεδιασμός φωτισμών: Μάριος Ιορδάνου
Χειρισμός ήχου, φώτα: Βαγγέλης Λάσκαρης
Φωτογραφίες: Κατερίνα Σβορώνου
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Πληροφορίες
Πολυχώρος Vault Theatre Plus: Μελενίκου 26, Βοτανικός
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια: 75’ (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση εδώ

Η παράσταση θα συνεχιστεί για τρία Σαββατοκύριακα ακόμη οπότε μην αργείς!

Who said this? @stylefreakalex

Τσέκαρε και αυτά: