Ξενοδοχείο

Τουρισμός: Με πτώση 2,2% στην πληρότητα έκλεισε το 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Την ίδια στιγμή, μειωμένο κατά 1,4% είναι το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), ενώ μικρή άνοδο, κατά 0,9% σημείωσε η μέση τιμή του δωματίου, των ξενοδοχείων – μελών της Ενωσης.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία που δημοσιεύτηκαν αλλά και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2019 κινήθηκε αρνητικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 φτάνοντας και σε πτώση 8,8%, εκτός των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου οι οποίοι απλώς κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018, πάντα σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων.

Η Ενωση Ξενοδόχων της Αθήνας εστιάζει στα μεγέθη των πόλεων – ανταγωνιστών της Αθήνας, αναφέροντας ότι η Αθήνα, το Παρίσι και οριακά η Ρώμη σημείωσαν πτώση πληρότητας το 2019 (-2,2%, -2,3% και -0,4% αντίστοιχα), ενώ πόλεις όπως είναι η Κωνσταντινούπολη, η Βαρκελώνη, ή η Μαδρίτη, επανατοποθετήθηκαν δυναμικά, όχι μόνο σε ότι αφορά στην πληρότητα (3,9%, 3,1% και 1,9% αντίστοιχα), αλλά και σε ότι αφορά στο έσοδο ανά διεθέσιμο δωμάτιο (revpar) των ξενοδοχείων (13,6%, 11,2% και 12.8% αντίστοιχα).

Με αφορμή τις πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, η ΕΞΑΑΑ σημειώνει ότι αυτές, δεν συνάδουν ούτε με τη δυναμική της πόλης, ούτε με την προοπτική της, ούτε με το όραμα όλων – όσοι επένδυσαν ή επενδύουν σε αυτήν.

“Απαιτείται λοιπόν η συνεργασία όλων για την διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνας, ταυτόχρονα με τις όντως πολλά υποσχόμενες προσπάθειες ενίσχυσης της σύγχρονης και ανταγωνιστικής τουριστικής ταυτότητας της πόλης που δρομολογούνται – οι οποίες, ωστόσο, θα έπρεπε ήδη να αποτελούν καθημερινότητά μας”.