Τραγανά φαλάφελ με σάλτσα ταχινιού & καραμελωμένα κρεμμύδια

Φαλάφελ

Μια street food απόλαυση με άρωμα Ανατολής που θα απογειώσει τη γευστική σας Πέμπτη!

Υλικά (για 4 μερίδες):

🔸 Για τα φαλάφελ:

  • 250 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

🔸 Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο

🔸 Για τη σάλτσα ταχινιού:

  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

1️⃣ Ετοιμάζουμε τα φαλάφελ: Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα χτυπάμε στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
2️⃣ Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια: Σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο και αφήνουμε να καραμελώσουν.
3️⃣ Φτιάχνουμε τη σάλτσα ταχινιού: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4️⃣ Τηγανίζουμε τα φαλάφελ: Ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα φαλάφελ μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.
5️⃣ Σερβίρουμε: Σε πίτες ή αραβικές πίτες, απλώνουμε τη σάλτσα ταχινιού, προσθέτουμε τα φαλάφελ, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και γαρνίρουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο.

🥙 Ένα πιάτο γεμάτο γεύση, αρώματα και τραγανή απόλαυση! Καλή όρεξη!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...