Νίκη Σμυρνή

Travelgems: Αποτελεί γεγονός ότι δεκάδες τουριστικοί οδηγοί, ηλεκτρονικές σελίδες και φωτογραφίες μπορούν να εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού, βάζοντας στην αναζήτηση έναν ταξιδιωτικό προορισμό. Πολλές φορές, όμως, ο χαοτικός κόσμος του διαδικτύου κάνει δύσκολο ακόμα και το να σχεδιάσεις ένα ταξίδι.

Πλέον, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις, ειδικά στον τουριστικό κλάδο, είναι οι εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες, με το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών να ζητούν πρωτογενές πληροφοριακό υλικό με προτάσεις και λύσεις, αποκλειστικά εστιασμένες σε εκείνους.

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη ήρθε να καλύψει το “Travelgems”:

Μία διαδικτυακή πλατφόρμα και η πρώτη επιχείρηση στο χώρο του digital travel industry, που λειτουργεί ως virtual concierge προτείνοντας και υλοποιώντας ταξιδιωτικές εμπειρίες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη.

Το travelgems.com ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 με αρχικό κεφάλαιο 350 χιλιάδες ευρώ. Για το λανσάρισμα εργάστηκαν επτά άτομα άμεσα και 31 άτομα έμμεσα. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας η σελίδα μετρούσε 11.500 sessions και 1.800 μέλη από 64 χώρες.

Το “Τravelgems” είναι ένας “automated virtual concierge” και σύμφωνα με την ιδρύτριά του, απευθύνεται σε όσους πραγματικά αγαπούν τα ταξίδια. Αναλαμβάνει να παρουσιάσει στον τουρίστα τους κρυμμένους «θησαυρούς» κάθε μέρους της Ελλάδας.

Ο τουρίστας, λοιπόν, απαντά σε κάποιες ερωτήσεις, και σε πραγματικό χρόνο, το travelgems του προτείνει τα καλύτερα για τον τόπο που εκείνος επιθυμεί να επισκεφθεί.

Περιλαμβάνει:

1. «Free» ταξιδιωτικούς οδηγούς, γραμμένους από δημοσιογραφική ομάδα

2. «Tailor-made» ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ο ταξιδιώτης απαντά σε ένα απλό ερωτηματολόγιο και το travelgems «καταλαβαίνει» το ψυχογραφικό του προφίλ. Έπειτα, ενώνονται οι ανάγκες του με την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων της επιχείρησης, και του παρουσιάζει ένα πακέτο διακοπών σύμφωνα με τις ανάγκες του.

3. 360+ ταξιδιωτικές εμπειρίες, τις οποίες ο καθένας μπορεί να κλείσει μέσω της ιστοσελίδας https://www.travelgems.com/ ή των εφαρμογών λογισμικού Android/iOS.

4. 4000+ «local tips».

“Αναγνωρίζοντας το «DNA» κάθε ανθρώπου, θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει.” δηλώνει η ιδρύτρια της εταιρείας, Νίκη Σμυρνή.

Η ιδέα του “Travelgems” ξεκινάει από την Ελλάδα, έχοντας, όμως, ως όνειρο την κατάκτηση του κόσμου κι ως στόχο την ανάπτυξη της επιχείρησης σε άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας το “Travelgems”, απέσπασε ένα χρυσό και ένα ασημένιο βραβείο για την καινοτομία και το concept του στα “Tourism Awards 2017”, έναν θεσμό που αναδεικνύει και επιβραβεύει τις καινοτόμες πρακτικές και πρωτοβουλίες από επιχειρήσεις και φορείς του ελληνικού Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, απέσπασε GOLD Βραβείο στην κατηγορία 1.5 Καινοτόμο concept, προϊόν, μοντέλο λειτουργίας ή παροχής υπηρεσίας / Start-up και SILVER Βραβείο στην κατηγορία 9.8 Digital destination guides.

Η σωστή, άμεση και έξυπνη δραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως το καινοτόμο τουριστικό πρακτορείο “Travelgems”, χρήζει ως επιτακτική ανάγκη προκειμένου να αμβλυνθούν όσο το δυνατό περισσότερο τα δυσμενή προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία του covid-19.

@vangeliskafasis, Travel & Fashion enthusiast