Τρίτη και 13

Τρίτη και 13: Η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται από πολλούς Έλληνες καχύποπτα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν άκρως “γρουσούζικη”.

Ειδικότερα, φέτος που η χρονιά έρχεται αντιμέτωπη με την επέλαση της πανδημίας του covid-19, η οποία έχει στοιχήσει τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdowns έχουν δημιουργήσει διεθνώς σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν συμβάλει στην εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την εποχή.

Γιατί όμως η Τρίτη και 13 θεωρείται άκρως γρουσούζικη για τους Έλληνες;

Μπορεί οι Άγγλοι να θεωρούν γρουσούζικη την Παρασκευή και 13, οι Έλληνες από την άλλη έχουν σχηματίσει μια αρνητική αντίληψη για την αντίστοιχη ημέρα για δύο κύριους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

1. Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η παράδοση για τη συγκεκριμένη ημέρα φαίνεται να μετρά αρκετά χρόνια πριν και συγκεκριμένα ξεκινά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453.

Η ημέρα που έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν Τρίτη και το άθροισμα του έτους 1453 ισούται με τον αριθμό “13”.

2. Ο αριθμός “13”

Το “13” θεωρείται από πολλούς ανθρώπους ως ένας “κακότυχος” αριθμός, καθώς “σπάει την αρμονία” του 12.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου κι ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους.

Από την άλλη πλευρά, 12 ήταν οι φυλές του Ισραήλ, 12 ήταν οι μαθητές του Ιησού, όπως 12 είναι και τα Ευαγγελία.

Τέλος, δεν είναι μόνο οι Έλληνες που θεωρούν τη συγκεκριμένη ημέρα “γρουσούζικη”. Στην Ισπανία επίσης αντιμετωπίζεται η Τρίτη και 13 με καχυποψία και πολλοί μάλιστα λένε “Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι“.