Τσίχλες: Όπως φαίνεται, ακόμα και η πιο αθώα καθημερινή μας συνήθεια μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), το μάσημα τσίχλας δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζαμε, καθώς μπορεί να μας εκθέτει σε μικροπλαστικά!
Μικροπλαστικά… στην τσίχλα;
Η μελέτη αποκάλυψε ότι πολλές τσίχλες περιέχουν συνθετικά πολυμερή που, κατά τη διάρκεια του μασήματος, απελευθερώνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα μόνο κομμάτι τσίχλας μπορεί να αφήσει στο στόμα μας από 100 έως 600 μικροπλαστικά, τα οποία στη συνέχεια καταπίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που καταναλώνει τσίχλες συχνά μπορεί, χωρίς να το καταλαβαίνει, να προσλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες μικροπλαστικά τον χρόνο.
Να ανησυχούμε ή όχι;
Παρόλο που το εύρημα φαίνεται ανησυχητικό, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η ποσότητα μικροπλαστικών που λαμβάνουμε από τις τσίχλες είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλες πηγές, όπως το νερό ή τα τρόφιμα.
Εξάλλου, η έρευνα δεν αποδεικνύει άμεσα την τοξικότητά τους στον άνθρωπο, καθώς οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον οργανισμό μας εξακολουθούν να ερευνώνται.
Τι λένε οι ειδικοί;
Ο καθηγητής Sanjay Mohanty, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι η ανάδειξη ενός ακόμη τρόπου με τον οποίο τα μικροπλαστικά διεισδύουν στον οργανισμό μας. Από την άλλη, ο καθηγητής Oliver Jones από το Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας σχολίασε ότι, αν και η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μικροπλαστικών αποβάλλεται φυσικά από το σώμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Αν η σκέψη της τσίχλας γεμάτης μικροπλαστικά σε τρομάζει, μπορείς να στραφείς σε φυσικές εναλλακτικές, όπως οι βιοδιασπώμενες τσίχλες από φυσική ρητίνη. Επιπλέον, η συγκεκριμένη έρευνα μας υπενθυμίζει πόσο παρόντα είναι τα μικροπλαστικά στη ζωή μας και πόσο σημαντικό είναι να μειώσουμε τη χρήση προϊόντων που τα περιέχουν.