Βατόμουρα: Όλα όσα δεν ξέρουμε και οι μύθοι

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα προέρχονται από τον βάτο ή βατσινιά ή χαμαίβατο ή Βαβάτσινα όπως τον λένε στην Κύπρο και προέρχονται από την οικογένεια των Ροδοειδών.

Τα βατόμουρα είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη με περισσότερα από 350 καταγεγραμμένα είδη.

Ο Βάτος κατά την ελληνική μυθολογία ήταν έμπορος ρούχων ο οποίος έγινε φορτικός στις γυναίκες για να πουλήσει το εμπόρευμα του. Όταν αυτές παραπονέθηκαν στο Δία, αυτός τον μεταμόρφωσε στο γνωστό αγκαθωτό φυτό. Έτσι τα αγκάθια του σκίζουν τα ρούχα των ανθρώπων αναγκάζοντας τους να αγοράζουν καινούρια.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Η παρουσία απολιθωμάτων αποδεικνύουν ότι τα βατόμουρα ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων. Ο Αισχύλος αρχαίος Έλληνας συγγραφέας των αθάνατων τραγωδιών και ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής αναφέρουν το βατόμουρο.

Το φυτό από το οποίο προέρχονται τα βατόμουρα έχει ένα συγκλονιστικό χαρακτηριστικό, όμοιό του δεν το συναντάμε συχνα! Όπου ο κορμός του φυτού πιάσει χώμα, βγάζει ρίζες και γεννιέται ένα νέο φυτό.

Ο καρπός είναι στρογγυλός, βρώσιμος και στην αρχή είναι κόκκινοποι με ξινή γεύση και όταν ωριμάσουν γίνονται μαύροι αποκτώντας ευχάριστη γεύση και άρωμα. Βρίσκεται σε θαμνώδεις, βραχώδεις πλαγιές, όχθες ποταμών ή χέρσες εκτάσεις, σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα.

Είναι ευρασιατικό φυτό, κοινό στην Ελλάδα και συναντάται κυρίως ως αυτοφυές.

Τσέκαρε κι αυτά:

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...