Mία από τις πιο απολαυστικές vegan συνταγές είναι το μπέργκερ με ρεβίδια και λαχανικά που κυριολεκτικά θα σας ξετρελάνει.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια (ή 1 κονσέρβα, στραγγισμένα)
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο καρότο
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ (αν χρειάζεται για σύσφιξη)
Για τη συναρμολόγηση:
- 4 ψωμάκια μπέργκερ (vegan)
- Φύλλα μαρουλιού
- Ντομάτα σε φέτες
- Vegan μαγιονέζα ή σάλτσα της αρεσκείας σας
- Αγγουράκι τουρσί (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε το μείγμα για τα μπιφτέκια: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, πολτοποιήστε τα ρεβίθια μέχρι να σχηματιστεί μια χοντροκομμένη υφή. Προσθέστε το τριμμένο καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις νιφάδες βρώμης, τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρυθμίστε την υφή: Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέστε 1-2 κουταλιές αλεύρι ή κορν φλάουρ μέχρι να γίνει εύπλαστο. Αν είναι πολύ ξηρό, προσθέστε λίγο νερό ή έξτρα ελαιόλαδο.
- Φτιάξτε τα μπιφτέκια: Πλάστε το μείγμα σε 4 μπιφτέκια ίσου μεγέθους.
- Ψήσιμο:
- Στο τηγάνι: Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ψήστε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Στο φούρνο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας τα στη μέση.
- Συναρμολόγηση: Κόψτε τα ψωμάκια μπέργκερ στη μέση και ψήστε τα ελαφρά για να γίνουν τραγανά. Στρώστε μαρούλι, μπιφτέκι, φέτες ντομάτας, vegan μαγιονέζα και αγγουράκι τουρσί.
- Σερβίρισμα: Συνοδεύστε τα μπέργκερ με πατάτες φούρνου ή σαλάτα.
Μυστικό: Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή φρέσκο κόλιαντρο για επιπλέον άρωμα!