ηφαίστειο

Ηφαίστειο: Μπροστά σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη βρέθηκαν Ιταλοί ερευνητές, όταν διαπίστωσαν πως κατά την τρομερή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. ένας 25χρονος άντρας πέθανε και ο εγκεφαλικός ιστός του μετατράπηκε σε γυαλί.

Για πρώτη φορά βρέθηκε ένα είδος υαλώδους μαύρου υλικού μέσα στο κρανίο του 25χρονου στην πόλη Ηράκλειο (Ερκουλάνουμ) της Ιταλίας, κοντά στην Πομπηία.

Γυαλί εγκέφαλος
Πηγή: The New England Journal of Medicine

Η έκρηξη τότε του Βεζούβιου ήταν τόσο τρομακτική που οι επιστήμονες θεωρούν πως θα μπορούσε να εξαερώσει τη σάρκα ενός ανθρώπου, να βράσει το αίμα του και όπως αποδεικνύεται να μετατρέψει τον εγκέφαλό του σε γυαλί.

Ο καμένος σκελετός του θύματος με τον υαλοποιημένο εγκέφαλο είχε βρεθεί στη δεκαετία του 1960 πάνω σε ένα κρεβάτι ενός κτιρίου (Collegium Augustalium), θαμμένος κάτω από ένα όγκο ηφαιστειακής στάχτης, μάλλον την ώρα που κοιμόταν.

Η ανάλυση του καμένου ξύλου του κρεβατιού δείχνει ότι η θερμοκρασία πρέπει να έφθασε τους 520 βαθμούς Κελσίου. Σε τέτοιες θερμοκρασίες οι μαλακοί ιστοί, όπως ο εγκεφαλικός, συνήθως αποσυντίθενται ή μερικές φορές τα απομεινάρια τους έχουν σαπωνοποιηθεί.