VICE SPECIALS

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το μέλλον του ελαιολάδου». Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου, με το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής να κατατάσσεται στην υψηλότερη κατηγορία, αυτή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ανησυχεί τον κλάδο της ελαιοκομίας ποιο θα είναι το μέλλον της παραγωγής του στη χώρα μας.

Η Νιόβη Αναζίκου, επισκέφτηκε τη Μεσσηνία, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο νομός με τον μεγαλύτερο αριθμό ελαιόδεντρων και συνάντησε παραγωγούς για να μάθει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ελαιοκομία.  Συζήτησε με τον Γιώργο Κόκκινο, τον πρόεδρο της πρότυπη ομάδας ελαιοπαραγωγών «Νηλέας», για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες τα συλλογικά σχήματα και για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συνθήκες της παραγωγής ελαιολάδου. Γνώρισε και την παραγωγό Χριστίνα Στριμπάκου για να μάθει πώς είναι να προωθείς το δικό σου ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο και να κερδίζεις διακρίσεις και βραβεία για αυτό.

Επίσης, επισκέφτηκε τον Γιάννη Κοντόσθενο έναν έμπειρο εξαγωγέα ελαιολάδου, ώστε να μας ενημερώσει για τους λόγους που η μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος διοχετεύεται στο εξωτερικό χύμα, χωρίς τυποποίηση, και με ποιον τρόπο το προϊόν αυτό διατίθεται στην αγορά από τις ξένες χώρες.

Τέλος, γνώρισε τον καθηγητή Γιώργο Ζακυνθινό και πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, που ξεκίνησε το πρώτο στη χώρα μας µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών για την ελιά και το λάδι με τίτλο: «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου», στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα.

VICE SPECIALS – Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 στη 01.30 στον ΑΝΤ1.

Παρουσιάστρια/Παραγωγός: Νιόβη Αναζίκου
Οπερατέρ: Θοδωρής Κωνσταντίνου, Κώστας Ματίκας
Ηχολήπτης: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Μοντέζ: Μαρία Κουνάβη
Γραφίστρια: Αλεξία Μπαράκου

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ: https://video.vice.com/gr/show/vice-greece-specials