Βίκτορ Γουεμπανιαμά

Βίκτορ Γουεμπανιαμά: Στον μαγικό κόσμο του NBA ανά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί μερικοί από τους κορυφαίους και πιο αναγνωρίσιμους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Σκότι Πίπεν, Λεμπρόν Τζέιμς, Κόμπι Μπράιαντ είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα των Αμερικανών μπασκετμπολιστών που βρέθηκαν στα παρκέ του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου.

Φυσικά δεν είναι λίγοι και οι Ευρωπαίοι μπασκετμπολίστες που έγραψαν το όνομα τους στην μακρά αθλητική ιστορία του NBA, με τα πιο πρόσφατα παραδείγματα να είναι ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Λούκα Ντόνσιτς. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μας έχει δείξει στα παρκέ της πατρίδας του της Γαλλίας, ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά είναι ένα ακατέργαστο ακόμη διαμάντι που θα κάνει και τους κορυφαίους στα μπασκετικά παρκέ όλου του κόσμου να μείνουν με το στόμα ανοιχτό.

Ήδη θεωρείται ως το απόλυτο φαβορί για να γίνει το Νο1 pick στο draft του NBA 2023 και πως να μην είναι αφού στα μόλις 18 του χρόνια ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά έχει κάνει τους καλύτερους παίκτες και προπονητές στον κόσμο να στρέψουν το βλέμμα τους επάνω του, παρασέρνοντας και τον απλό φίλαθλο κόσμο μαζί τους.

Είναι μάλιστα και από τα καλύτερα ταλέντα της γενιάς του, γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 2004, με ύψος ανάμεσα στο 2,21 και στο 2,24 εκατοστών ενώ έχει και άνοιγμα χεριών που προσεγγίζει τα 2μ.50.

Παίζει στη θέση του πάουερ φόργουορντ και οι ικανότητες του στο σκοράρισμα είναι από άλλο πλανήτη, όπως τον χαρακτήρισε και ο Λεμπρόν Τζέιμς σε μια συνέντευξη τύπου μετά από παιχνίδι των Λέικερς.

Από απλός σουτέρ μέσα στη περιοχή, στα εκπληκτικά σούτ από τη γραμμή του τριπόντου που γκρεμίζουν τα αντίπαλα καλάθια. Δημιουργεί άνετα μια πανέμορφη ευκαιρία για σουτ ενώ μπορεί και με άνεση να μπλοκάρει εκείνη του αντιπάλου.

Ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά συστήθηκε στο ευρύ κοινό την περασμένη μπασκετική σεζόν του 2021-22, με την φανέλα της Βιλερμπάν όντας συμπαίκτης του Κώστα Αντετοκούνμπο, δημιουργώντας ένα καταπληκτικό δίδυμο με τον μικρότερο αδερφό ενός εκ των αγαπημένων του παικτών στον κόσμο όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.

Έπαιξε 13 αγώνες στη Euroleague εκείνης της σεζόν, όμως φέτος επέλεξε να αφήσει τη Βιλερμπάν για την Μετροπολιτάν, σε μια κίνηση που δείχνει πως προετοιμάζεται για τον μαγικό κόσμο του NBA, αφού θα έχει μόνο έναν αγώνα την εβδομάδα και θα διαχειριστεί καλύτερα τις δυνάμεις του.

Ήδη άφησε στις ΗΠΑ τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλικούς αγώνες της Μετροπολιτάν με την G- League Ignite. Στην ήττα της ομάδας του με 122-115 την Τρίτη 4/10, ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά σκόραρε 37 πόντους με 7 στα 11 τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 5 μπλοκ. Δύο μέρες μετά στην νίκη της ομάδας του με 112-106, σκόραρε 36 πόντους με 11 ριμπάουντ.

Από τότε όλοι μιλάνε για τον νεαρό 18χρονο που εξαιτίας ενός τραυματισμού δεν του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά με την Εθνική Γαλλίας στο Ευρωμπάσκετ του 2022.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς είπε για τον 18χρονο Γάλλο με ρίζες από το Κονγκό πως “Όλοι χρησιμοποιούν τον όρο “μονόκερως” συχνά τα τελευταία χρόνια για κάποιους παίκτες, αλλά αυτός (σ.σ ο Γουεμπανιαμά) είναι μάλλον περισσότερο κάτι σαν εξωγήινος. Κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο”.

Ο δικός μας “Greek Freak” Γιάννης Αντετοκούμπο με την σειρά του έχει αναφέρει πως “μέχρι το 2045, όλοι οι μπασκετμπολίστες θα μοιάζουν με τον Γουεμπανιαμά”. Όμως ο Στεφ Κάρι είναι αυτός που έκανε το πιο πετυχημένο σχόλιο για το next big thing του παγκόσμιου μπάσκετ.

Συγκεκριμένα είπε πως “Ο τύπος είναι cheat code! Σαν να φτιάχνεις τον δικό σου παίκτη στο NBA2K.

Κάθε γκαρντ θέλει να είναι πάνω από 2,10! Είναι αυθεντικό ταλέντο, είναι φοβερό να τον βλέπεις”.

Ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά που ήδη απασχολεί ομάδες όπως τους Σπερς, τους Ρόκετς, τους Μάτζικ και τους Πίστονς, τους Λέικερς, τους Γουόριορς, τους Μπακς και τους Σέλτικς για το πως να τον αποκτήσουν και με ινδάλματα τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Κέβιν Ντουράντ, πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τον σούπερ σταρ του μέλλοντος στο NBA. Αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει και να μην υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Who said this? Χρήστος Κονταξής —->>> @christoskontaxis

Τσέκαρε και αυτά : 

DIY : Πώς να φτιάξεις “στριφτά” μαξιλάρια

Brunch Ψυρρή : Πρέπει να πας στο “Wanna ΦΛΕΡΤ”